Æbleskiver {eller jakten på det rätta receptet…}

Æbleskiver är kanske själva orsaken till att den här bloggen överhuvudtaget existerar. Det är åtminstone anlednigen till att den heter just Dagmar’s Kitchen. Lär mer om det under fliken “Om Dagmar’s Kitchen”. Ju mer jag har börjat tänka på min gammelfarmors æbleskiver (munkar) så har jag velat hitta ett recept som liknar hennes så mycket det bara går. Nu har jag provat två (ett med jäst och ett med bakpulver) och gjort mina egna modifieringar på dom. Det med jäst kan jag tyvärr inte rekommendera och visar därför varianten med bakpulver. Det är nära, men ännu inte riktigt samma smak som gammelfarmor Dagmars. Dagmar lever inte längre, men nästa steg får nog bli att kontakta min farmor i det här ärendet för att höra mig för om hon möjligen har sparat sin mors gamla recept… Det här börjar snart likna släktforskning! Fortsättning följer, men här är ett recept som jag har modifierat idag utifrån det här grundreceptet (överst på sidan). Tuva har varit sjuk idag, så henne kan jag inte riktigt räkna med som provsmakare, men det gjorde stor succé hos Egon (4,5 år).

Munkpanna (Skeppshult) från Bagaren & Kocken.

Æbleskiver med citron & vanilj

Det här behövs till cirka 20-25 st.

3 ägg
3 msk socker
2,5 dl mjölk (3%)
2 dl grädde
1 tsk salt eller en stor nypa flingsalt
knappt 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en citron
2 tsk vaniljsocker

1) Skilj äggvitorna från gulorna och lägg dem i varsin bunke.

2) Vispa äggvitorna till hårt skum.

3) Vispa ihop äggulor, socker, mjölk, grädde och salt och tillsätt sedan vetemjölet blandat med bakpulvret. Vispa tills alla klumpar är borta.

4) Vänd ned de vispade äggvitorna tillsammans med vanilj och citronskal. Grädda i smör-/rapsoljeblandning (tag hälften av varje) i munkpanna. Jag fyller dem så att de når nästan upp till kanten. Sedan sväller de lite av bakpulvret så att det nästan sväller över, men det gör ingenting för då blir dom så fint runda när man sedan vänder dem. Annars brukar det i många recept tipsas om att “efterfylla” dem innan vändning, men det tycker jag är onödigt jobbigt och kladdigt. Man gör som man själv tycker känns bäst – bara de blir runda ;-)!

Enligt dansk tradition skall de ätas med florsocker och jordgubbssylt, men själv nöjer jag mig med bara florsockret!

show hide 7 comments

Rolf Persson - March 13, 2013 - 1:48 pm

Tack ett efterlängtat receptur. Måste bara leta fram mina pannor har ett i aluminium och ett i hederliga gjutjärn, vad tror du är bäst?

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 13, 2013 - 1:51 pm

Roligt att du hittade något du letat efter Ralf! Jag har aldrig testat munkjärn i aluminium, så jag skulle tippa på gjutjärn. Det funkar iaf för mig!

Rolf Persson - March 13, 2013 - 2:04 pm

Enda fördelen är att alu att är inte så kinkig att jobba med och så har du en “glassig” värmefördel.
I övrigt bock för en najs källa.

Eva - July 14, 2013 - 7:44 am

Det perfekta receptet på aebleskiver:)

INGREDIENSER
30 st.

3 st ägg, medelstora
3 msk strösocker
0,25 dl mjölk
2 dl kaffegrädde
250 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
skalet av en citron (det gula), mycket fint hackat
100 gram mejerismör, saltat

GÖR SÅ HÄR
1. Skira äggen.
2. Vispa äggvitorna till ett styvt skum.
3. Vispa samman äggulor, socker, mjölk och grädde.
4. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och tillsätt genom att sikta i det genom en sil så att alla klumpar försvinner.
5. Rör försiktigt ner äggvitor och citronskal.
6. Smöra munkpannan och baka dina munkar gyllenbruna.

rosine torp - August 29, 2014 - 11:36 am

Vet du var man kan få tag på en aebleskivepanna med släpplätt beläggning?

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 29, 2014 - 11:47 am

Rosine – ingen aning… Jag har en gjutjärn och älskar den. Men googla så hittar du kanske något!

Eva Trotzig - October 1, 2014 - 3:37 pm

Oh, äntligen ett aebliskivejern i gjutjärn! Myrorna förstås, nu blir det baka av! Jag har länge längtat efter ett sånt järn… och nu! Så kul att du provat fram ett bra recept!
Nu blir det baka…
Eva