Kalljästa briocher

De här små godingarna brukar jag röra ihop på kvällen. In i kylen över natten och vips (nästan!) så har man nybakade briocher en timme efter att man vaknat på morgonen.

Perfekt som helgöverraskning!

Kalljästa briocher

4 ägg
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
6 1/2 dl vetemjöl
250 g smör
1 ägg till pensling
flingsalt

Gör degen på kvällen och jäs i kylen över natten. Det enda som krävs i tid på morgonen är att forma 16 bollar, 1 timme till jäsning och 10 minuter i ugnen. Jag har ingen köksassistent utan använder degkrokarna till elvispen, men det går precis lika bra att blanda degen med hjälp av en köksassistent.

1) Lägg alla ingredienser utom smöret och flingsaltet i en bunke och blanda ihop lätt med hjälp av elvispens degkrokar. Lägg i lite smör åt gången, och låt smöret blandas in innan du lägger i mer.

2) Kör ordentligt på hög fart så att degen blir jämn och blank. Täck bunken med ett lock, fat eller plastfolie och jäs i kylen i minst 12 timmar.

3) Lägg degen på mjölat bakbord. Skär bort ca 1/6 av degen (skall användas till de små bollarna på toppen) och rulla resten av degen till en rulle.

4) Dela rullen i 16 bitar och forma dem till bollar.

5) Lägg bollarna i bullformar eller andra fina pappersformar. Gör en liten fördjupning i mitten av varje bulle med tummen. Rulla den sparade degbiten till en längd, dela den i 16 bitar och forma dem till småbollar. Tryck ned dem i fördjupningarna. Pensla briocherna med uppvispat ägg och strö över flingsalt. Jäs utan bakduk i 1 timme. Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 10-15 minuter (tills de har fin färg).

Njut med äkta smör! Det är allt som behövs om du frågar mig, men det är riktigt gott med lite brieost och marmelad också….

show hide 1 comment

KALLJÄSTA BRIOCHER – SKATBOET - May 14, 2016 - 5:06 pm

[…] Jätte goda briocher som man rör ihop degen till på kvällen, förvarar i kyl över natten och så har man en riktigt lyxig frukost följande dag. Servera med smör och en god curd eller brieost. Lämnar det några mot förmodan över kan man bra förvara dem i frysen och snabbt tina dem i mikron när andan faller på. Jag hittade receptet inne hos bloggen Dagmar’s Kitchen, som du hittar här. […]