Baka med barn

Att baka med sina barn är något man borde göra mycket oftare. Jag växte upp på en pall bredvid mamma i köket och ville alltid testa allt som hon gjorde. Som jag minns det så fick jag det också, och lärde mig på det sättet tidigt grunderna i bakning, och senare även att våga experimentera i köket. Jag bakar väl då och då med mina barn också, men tyvärr är ju vi föräldrar nuförtiden ofta lite mer “kluvna” mellan jobb och hemsysslor, och därför kanske det inte blir lika ofta och inte lika otvunget.

Jag är absolut ingen expert i ämnet, men jag vill gärna bli mer avslappnad och låta barnen vara med och röra i bunkarna oftare – för dom tycker det är SÅ härligt och roligt! Själv har jag alltid en inre kris varje gång mina kids får vara med, men jag försöker i alla fall hålla den till just inre, och tänker att det faktiskt går att städa efteråt. Och eventuella bakterier dör säkert i ugnen…

Sen vill jag bara säga att den här plåtningen tog en förmiddag att ställa iordning och förbereda. Foto är ju mitt jobb och levebröd, och dessa bilder kommer att användas för kommersiella syften. Det är inte så här det ser ut hemma hos oss till vardags när vi bakar i köket. Men jag tänkte ändå skriva ihop lite tips om vad jag tycker kan vara bra att tänka på för att få en så härlig bakstund som möjligt, för den här stunden blev verkligen en väldigt positiv upplevelse för alla inblandade! Även för mig som ändå sprang runt med kameran i högsta hugg medan plåtarna åkte in och ut ur ugnen…

Tips – baka med barn:

1) Se inte baket som “kakproduktion” för att ni skall fylla frysen. Då är sannolikheten stor att du bara blir stressad! Se det istället som ett roligt pyssel som du erbjuder dina barn. Just pepparkaksbak är perfekt för det eftersom man gör degen i förväg och sedan bara kan låta barnen “leka” med degen. Producera fina, jämna kakor kan du göra själv vid ett annat tillfälle. Fast jag tycker ändå nästan att det är charmigare med härligt “operfekta” kakor med massor av kärlek i…

2) Förbered i god tid! Tänk ut vad ni skall göra och handla hem allt som behövs. Ska ni till exempel baka pepparkakor kan ni svänga ihop degen 1-2 dagar i förväg och förklarar sedan för barnen att degen måste vila i kylen innan den skall bakas ut.

3) Tänk “out-of-the-box”: Om ert kök är litet och trångt kan du ställa iordning allt i ett annat rum istället (som jag gjorde i bildserien). Ska det bara kavlas och tas ut kakor med mått behövs varken rinnande vatten eller elektricitet i rummet.

4) När det är dags att baka: Ta fram allt som behövs i förväg. Ta gärna fram ett barnbord och små stolar, eller hoppa över stolarna och låt barnen stå runt bordet. Men det går givetvis lika bra att sitta runt ett vanligt matbord. Ställ fram formar, kavlar, hushållspapper, trasor och annat som kan vara bra att ha så att du har allt nära till hands. Försök förutse tänkbara “missöden” för att på så vis kunna undvika dem. Ta till exempel fram mjöl i mindre skålar så att ni inte riskerar att välta ut en hel påse osv.

5) Låt barnen leka med degen och skapa fritt. Säg inte åt dem hur det skall vara utan låt dem upptäcka själva och ge kanske bara lite tips om hur man kan göra.

Mycket nöje!

show hide 1 comment

Agnes - January 11, 2012 - 4:59 pm

Vilka härliga bilder! Fint ljus och du har verkligen fångat deras glädje!