Mandelbiscotti med havssalt

I helgen har jag bakat en sats av de här små godingarna. Dom är lika goda att doppa (japp, dom ska helst doppas!) i en espresso som i glöggen och håller sig länge i en burk med tättslutande lock. Superenkla och snabba att baka också!

Mandelbiscotti med havssalt

Det här behövs till cirka 40 skorpor:

100 g smör
1 dl råsocker (strö)
0,5 dl strösocker
2 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
en nypa (=knappt en tesked) flingsalt
100 g (cirka 1,5 dl) sötmandel

1) Sätt ugnen på 200 grader. Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna och låt svalna.

2) Rör smör och de båda sockersorterna tills det är mjukt och väl blandat. Rör ned ett ägg i taget.

3) Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och flingsalt och tillsätt detta till smör/äggblandningen. Hacka mandlarna lätt och tillsätt även dem. Rör till en jämn smet.

4) Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Degen skall vara lite klibbig i skålen, men med lite mjöl blir den ändå väldigt lättarbetad.

5) Rulla ut degen till 4 längder och lägg på bakpappersklädda plåtar. Platta till längderna med handen.

6) Grädda i 12-15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Längderna skall vara torra och genombakade när de tas ut.

7) Skär längderna i sneda bitar och låt dem ligga kvar på plåten. Sänk värmen till 100 grader och sätt in plåten igen. Låt skorporna torka i ugnen cirka 10 minuter och låt sedan svalna på galler.

Själv gillar jag inte att använda varmluft när jag bakar, men det är nog en smaksak (och en vanesak!). Hursomhelst så envisas jag med att baka i vanlig över- & undervärme. Därför bakar jag två längder på varje plåt i två omgångar, men jag låter den första färdiga plåten vänta på torkningen (de sista 10 minuterna i 100 graders värme) tills andra plåten är klar. Använder man varmluft är det bara att sänka temperaturen cirka 20 grader och köra in två plåtar samtidigt.

Njut till en stark espresso eller bjud till glögg- eller portvinsbrickan!

show hide 1 comment

Sofia - January 11, 2012 - 2:45 pm

Vilken fin blogg! Och vilken fin kakburk, jag har en likadan men den är inte lika hög. Får försöka spana efter en sån hög på loppisar =)