Rocky Road

Har du inte smakat Rocky Road ännu så är det dags nu. Pronto! Fast det är inget för dig som eventuellt vill försöka undvika kolhydrater och annat som lätt sätter sig på magen. För det här går inte att sluta äta när man väl har börjat. Jag insåg just att jag måste sätta hänglås på min burk. Och slänga nyckeln! Annars kommer det inte finnas en endaste smula kvar på julafton.

När vi bodde i Shanghai brukade vi gå till en restaraurang (inte Kinesisk, snarare Australiensisk) som brukade ha Rocky Road på dessertmenyn. Och det var så grymt gott och lagom att få in ett par “chunks” av den “steniga vägen” efter maten. Perfekt istället för en en besvärlig och kladdig dessert.

Egentligen kan man ju slänga ner vad som helst som man gillar i smeten. Jag funderade på att prova med Riesen-kola istället för Dumle, men jag tror att de är lite för sega och hårda för att passa. Daimen blir verkligen pricken över i:et i det här receptet, tycker jag. Det är bara det att jag hela tiden envisas med att försöka hitta de godaste bitarna – dom med mycket daim i. Nästa gång får det bli två påsar av Daim istället!

Och så måste jag säga att jag har aldrig förstått mig på sk. blockchoklad. Den är inte god. Den är inte ens billig. Vad ska man ha den till? Till och med Marabou’s vanliga mörka chokladkakor är godare (och billigare!) än blockchoklad. Men när du ändå håller på – ta riktig choklad istället! Jag brukar använda Lindt’s 70 % eller Valrhona Guanaja (70%) eller Valrhona Manjari (64%).

Rocky Road
Det här behövs till cirka 20-30 bitar:

400 gram god choklad
3 dl saltade jordnötter
1 dl pistagenötter
1 påse Daimkulor
1 stor påse Dumlekola (eller andra goda kolor)
Några rejäla nävar Marshmallows

1) Smält chokladen i vattenbad eller i en skål i micron (full effekt i någon minut). Om du väljer micron – se till att röra ofta så att det inte bränns!

2) Blanda alla ingredienser och bred ut på ett smörpapper i en passande form (det ska vara ett ganska tjockt lager). Ställ in i kylen. Skär sedan i lagom stora bitar.

Lägg bitarna i en burk, kedja fast locket med hänglås, och öppna tidigast dagen före julafton. Alternativt – utmana ödet och lämna locket olåst, men då får du troligen baka en ny sats innan jul.