Vad gör man med överbliven pepparkaksdeg? {del 1}

Om man har gjort den här satsen pepparkaksdeg orkar man med all sannolikhet inte baka ut allt direkt. Men det är ingen fara. Här tipsar jag om vad man kan göra med degen. Och det kommer en del 2 också! Du kanske har ännu fler bra idéer på vad man kan göra med överbliven deg?

Gå-bort-present av pepparkaksdeg

Skär den överblivna degen i lagom stora bitar. Rulla till snygga rullar. Slå in i plastfolie och ett bakplåtspapper (så har mottagaren även ett sådant om det skulle behövas) och slå in i presentpapper. Dekorera med snöre och etikett. Man kan också passa på att upplysa om ugnstemperatur (200-225 grader) samt att man kan behöva tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Och ska du inte ge bort dem direkt kan du stoppa paketen i en tättslutande plastpåse och lägga i frysen tills de skall ges bort!

Fåglarna på paketen har jag gjort av “scrapbookingpapper”. Jag använde fåglar på en tapet från Pip Studio som mall.

Om du ger bort degen till någon som aldrig brukar baka (då har han/hon troligen inte så många redskap…) kan du knyta fast ett pepparkaksmått i snöret.