Vad gör man med överbliven pepparkaksdeg? {del 2}

Här kommer mitt andra tips på vad man kan göra med överbliven pepparkaksdeg. Om man har gjort en full sats av den här pepparkaksdegen så hinner/orkar man kanske inte baka ut allt som traditionella pepparkakor. Men då kan man göra antingen så här, eller så bakar man pepparnötter av degen. Och äter man inte upp alla själv så är det perfekt att slå in fint och ge bort till någon man bryr sig om.

Man får tillsätta lite mer mjöl till degen så att den inte flyter ut på plåten. Sedan rullar man bara hasselnötsstora kulor, lägger på bakplåtspapper och gräddar i 175 grader cirka 10-12 minuter. De skall vara helt genomgräddade och torra när de är klara.

Och egentligen tycker jag att pepparnötterna blir ännu godare (lite knaprigare och med mer smak) om man bakar dem enligt ett riktigt recept (se nedan), men det blir bra med pepparkaksdegen också.

Pepparnötter

100 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1) Rör smör och socker vitt och poröst.

2) Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila övertäckt i kylen cirka 1 timme.

3) Sätt ugnen på 175 grader. Rulla smala längder av degen och skär i små bitar. Rulla till hasselnötsstora kulor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper och tryck till lite lätt med en gaffel.

4) Grädda tills kakorna är genomtorra och bruna, cirka 10-15 minuter.