Årets fattigaste helg…

Det sägs ju att det här lär vara årets fattigaste helg för de flesta av oss. Julskinkan är slut för länge sen, vi har stoppat i oss alla julköttbullarna och använt alla pengarna till julklappar. Och lönen kommer inte förrän på onsdag!

Vad kan då vara mer perfekt än att festa till det i helgen på en klassisk potatis- och purjolökssoppa! Jag gillar att göra den franska varianten, sk. Vichyssoise, då man mixar den slät. Egentligen ska den då smaksättas med grädde, fast personligen föredrar jag crème fraiche.

Vichyssoise {Slät potatis- och purjolökssoppa}

Det här behövs till 6 portioner

5 potatisar (gärna en mjölig sort)
1 gul lök
2 stora purjolökar
smör
1 liter vatten + två buljongtärningar (grönsaks- eller hönsbuljong – eller en av varje)
2-3 msk grädde eller crème fraiche
salt & peppar

1) Skala och skiva potatis och lök. Snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor.

2) Fräs grönsakerna i smör i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatten och buljongtärningar (fond eller hemgjord buljong blir naturligtvis ännu bättre) .

3) Koka under lock cirka 15 minuter tills potatisen är helt sönderkokt.

4) Tillsätt crème fraiche eller grädde och smaka av med salt och svart- eller vitpeppar.

5) Tag av från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer.

Vill man krångla till det så ska man egentligen göra steg 5 före steg 4, men jag gillar att förenkla och kör således mixningen allra sist. Smaka för säkerhets skull av en sista gång eftersom smakerna förändras något när soppan mixats.

Väljer du att göra det i “rätt” ordning gör du steg 5 innan steg 4 och kokar då upp soppan igen medan du tillsätter grädde/crème fraiche.

Servera med ostmacka och njut!