Kryddiga apelsiner

Det här är en av mina absoluta favoritdesserter! Den är lättlagad, den är fräsch och den är GRYMT god. Och den kan förberedas i god tid innan gästerna kommer – det gillar jag! Servera bara med lite vispgrädde så är det klart! Jag tror till och med att den har blivit en ny jultradition i vår familj. För jag tror det var tredje året i rad vi hade den som dessert på julafton. Och tredje gången gillt ska det tydligen vara tradition.

Och apelsinerna är fortfarande i säsong, så det här är en perfekt efterrätt hela vintern. Och vill man inte ha saffran är det bara att ta bort den och exeprimentera med lite mer av någon annan krydda.

Apelsiner i kryddig lag
Det här behövs till cirka 4-6 portioner:

4 apelsiner
2 dl vatten
2 dl socker
2-3 stjärnanis
1 kanelstång
1 kuvert saffran (=1/2 gram)
4 hela kryddnejlikor

vispgrädde att servera till

1) Koka upp vatten och socker och låt det koka ihop utan lock ett par minuter. Lägg sedan i kryddorna och låt sjuda utan lock i 5 minuter.

2) Använd en liten vass kniv och skala av allt skal, inklusive det vita på apelsinerna. Dom skall vara helt “filéade”. Skär dem sedan i tunna skivor och lägg i en fin skål.

3) Häll lagen över apelsinerna när den svalnat. Låt dra minst en timme innan servering. Men det funkar finfint att göra på morgonen och låta dra hela dagen för att servera på kvällen.

Servera med vispgrädde och njut!

show hide 1 comment

Bo Karlsson - December 19, 2016 - 7:23 pm

Recept