Minisemlor

Jag gillar verkligen idén med semla. Grädde och mandelmassa är ju en klockren kombination. Men jag gillar inte när de blir för stora. Alltså, jag älskar allt som är bakat, sött och kladdigt. Men just semlor är ofta för stora, tycker jag. Så idag blir det minisemlor i Dagmar’s Kitchen!

Jag har gjort det enkelt för mig och bara gjort små bullar av vanlig vetedeg och fyllt dem med piffad köpt mandelmassa. Visst kan man göra egen av mandel och florsocker, men idag vill jag bara äta, inte krångla för mycket… Och grädden blir förstås extra fin om man spritsar ut den på bullarna. Och har man ingen sprits så är det supersmidigt att bara skeda i den vispade grädden i en ren plastpåse, klippa ett pyttelitet hål i ena hörnet och spritsa ut!

Minisemlor

Det här behövs till cirka 30 små bullar

25 g jäst (1/2 paket)
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
knappt 0,5 tsk salt
1 tsk malen (mortlad) kardemumma
6-7 dl vetemjöl
uppvispat ägg att pensla med

1) Smula sömder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills det är ljummet, ca 37 grader.

2) Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, socker, salt, kardemumma och cirka 5 dl av mjölet.

3) Arbeta degen så att den blir blank och smidig, men fortfarande ganska lös. Den jäser bättre om man inte tillsätter för mycket mjöl i första omgången.

4) Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 30 minuter eller mer.

5) Arbeta degen med lite mjöl i bunken en stund. Tag sedan upp den på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den känns smidig och släpper från bakbordet.

6) Dela degen i cirka 30 bitar (beror förstås på hur små du vill ha dem) och rulla små bollar. Lägg bollarna på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa övertäckt med bakduk minst 30 minuter.

7) Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter, tills de har fått fin färg.

Mandelmassa – den lätta sorten

100 g färdigköpt mandelmassa
Lite smul från bullarna. Jag brukar skära av locket och gröpa ur så det blir ett litet hål att stoppa mandelmassan i – och smulorna åker ner i mandelmassan.
Ett stänk vatten

Riv mandelmassan fint. Bland med bullsmulorna och stänk i vatten tills du fått en lagom konsistens. Tag bara lite i taget eftersom det lätt blir för löst.

Sedan är det bara att fylla hålen med mandelmassa, spritsa på grädde, på med locket och så toppa med lite florsocker (pudra på med en tesil) och njut!

show hide 1 comment

Minisemlor - February 21, 2012 - 10:34 am

[…] bakas det minisemlor på min matblogg Dagmar’s Kitchen. Välkommen in och […]