Man tager vad man haver…

Igår kväll hade jag tänkt göra linssoppa, men jag ville inte att det skulle bli “bara” linssoppa och rotade därför runt lite i skafferiet för att se hur man kunde piffa till den. Jag hittade bland annat en burk grillade paprikor (älskar!) och tomat på burk som är en stapelvara i vårt skafferi. Och av detta blev det en “linssoppa med tomater och grillad paprika”.

Jag serverade med rivna bitar av mozzarellaost, basilika och ringlade lite olivolja över. Vips så kändes det betydligt festligare än min vanliga variant! Och som alltid när jag hittar på något nytt så blir det lite anteckningar under tiden, som jag nu ska försöka återge som ett “recept”. Men kom ihåg: Man tager vad man haver! Har du inga paprikor kan du alltid prova med lite rivna morötter eller nåt annat…

Linssoppa med tomater och grillad paprika

Det här behövs till 4-6 portioner:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflagor (eller färsk chili efter smak)
olivolja
2 dl röda linser
1 burk tomater (hela eller krossade)
2 burkar vatten
1 burk grillad paprika
svartpeppar
salt
olivolja, basilika och mozzarellaost till servering

1) Hacka löken och vitlöken fint och fräs i olja tillsammans med chiliflagorna i en kastrull. Tillsätt linser och låt dem suga upp oljan. Tillsätt eventuellt lite mer olja om det känns torrt.

2) Tillsätt tomater (klipp sönder dem om du har hela tomater) samt två tomatburkar vatten.

3) Mixa paprikan med en stavmixer och tillsätt den.

4) Salta och peppra efter smak och låt koka 10-20 minuter beroende på hur välkokta du vill ha linserna. Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Servera med mozzarella, basilika och ringla olivolja över! Ett gott bröd är ju aldrig fel heller.

TIPS! Om du inte har/inte vill använda färdiggrillad paprika på burk kan du grilla dina egna. Sätt ugnen på grill, full effekt. Lägg halvor av paprika på ett galler så nära grillen som möjligt. Grilla tills de blivit svarta, men håll koll – det kan gå fort! Sedan lägger du dem i en burk med tättslutande lock tills de svalnat. Då kan du lätt pilla av skalen och sedan använda i soppan. Grillade paprikor är också grymt gott med lite fetaost som förrätt eller tilltugg!

show hide 2 comments

Matias Zakrisson - April 2, 2012 - 11:41 am

Jättefina bilder! Soppan ser mycket god ut!

Ann-Louise - August 31, 2012 - 8:00 pm

Tänk att jag har just en burk med grillad paprika i skåpet som jag funderat länge kring vad jag ska göra med. Soppan låter förträfflig!