Romanesco

Jag blev så glad när jag såg den fina Romanesco-kålen i affären igår. Den var så fast och fin och härligt ljusgrön i färgen att jag visste direkt att den skulle smaka fantastiskt!

Just att känna och lukta på grönsakerna har blivit väldigt viktigt för mig. Man måste inte köpa ekologiskt om man inte vill, eller om det inte finns, men man måste (enligt mig) känna och lukta för att avgöra om råvaran är bra eller dålig. Och så förstås helst köpa grönsaker som är i säsong. Då vet man att man får det allra bästa som går att hitta just nu.

Det finns en massa italienska recept som inkluderar Romanesco. Men det allra godaste tycker jag är att bara koka den i lättsaltat vatten. Det räcker att ha ett par centimeter vatten i botten av kastrullen och sedan koka med locket på. 3-5 minuter brukar räcka, men känn med en sticka ibland för att vara säker på att inte överkoka. Sedan serverar jag bara med lite pressad citron, olivolja och flingsalt som ett gott litet “plock” innan maten, eller som tillbehör till maten.

Romanesco
Romanesco (Brassia oleracea v. botrytis). Kallas även för broccolo. Romanesco är en hybrid mellan blomkål och broccoli. Den har samma form som blomkål, men blomanlagen är ljusgröna och stjärnformade. Romanescons smak är mild och den passar både att koka eller att äta rå. Passar utmärkt till garnering. Den svenska säsongen pågår från juni till juli, men den importeras från bland annat Italien och Frankrike under våren. Romanesco är en känslig produkt som lätt får stötskador och har lätt för att torka ut. Den är även känslig för etylengas samtidigt som den själv producerar etylengas. Därför bör den konsumeras så snabbt som möjligt. Romanesco bör förvaras vid +1 – +3ºC och med en relativ luftfuktighet på 90-95 %. Hållbarheten blir då ca en vecka. {Källa: Grönsaksmästarna och egna små tillägg.}