Very Berry Smulpaj

Jag har väldigt svårt att förstå att det skulle finnas en marknad för smulpaj som halvfabrikat. Men har sett att det faktiskt finns. För enligt mig är det inte svårare att svänga ihop sin egen än att klippa upp en påse med färdig deg… Förutsatt att man har allt hemma. Det är bara att köra ihop allt på en höft och vips så har man en härlig smulpaj!

Very Berry Smulpaj

Det här behövs till 4 personer:

ca 3 dl blandade bär (hallon, blåbär, björnbär etc.)
en nypa potatismjöl och en rejäl nypa socker

100 g smör
en kopp (ca 2,5 dl) vetemjöl
två rejäla nypor (ca 3 msk) strösocker eller råsocker
en liten nypa flingsalt (valfritt givetvis, men jag tycker det ger en snygg smakbrytning)

1) Sätt ugnen på 225 grader.

2) Lägg bären (färska eller djupfrysta) i en liten ugnsform. Strö över potatismjöl och socker och rör om lätt.

3) Smält smöret lätt i microvågsugn (det blir mycket lättare att blanda då). Blanda med mjöl, socker och flingsalt till en smulig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det är för “smörigt”.

4) Toppa bären med smulblandningen och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.

Njut med massor av vaniljsås!