Trifle är en vanlig dessert i bland annat England och Danmark, och består traditionellt av vaniljkräm, grädde, bär/sylt samt sockerkaka varvat i lager. Min pappa är dansk och därifrån har vår familj ärvt vårt sätt att göra trifle. Mamma gjorde den alltid med vaniljkräm, grädde, äppelmos eller björnbärssylt och ett krispigt müsliliknande smul istället för sockerkaka.
Den här skapade jag idag – inspirerad av den som mamma alltid gjorde. Fast här har vaniljkräm och grädde ersatts med en krämig mascarponeröra smaksatt med vanilj. Det blev grymt gott om jag får säga det själv! Och med tanke på att barnen serverades fiskpinnar och makaroner till kvällsmat (vilket de iofs älskar!) så var det väl inte mer än rätt att de skulle få en värdig dessert?
De smaskiga björnbären plockades i vår trädgård i höstas. Men det här går självklart att göra på vilka bär/frukter man vill, och man kan givetvis använda bara färska bär – helst bär och frukter som är i säsong. Det är förstås att föredra på sommaren! Snart är vi där!
Trifle på björnbär och mascarponekräm
Det här behövs till fyra små portionsglas:
Müslikrisp
2,5 dl valfria gryn (havre-, råg-, dinkel-)
3 msk råsocker (strö)
en nypa flingsalt
1 tsk kanel
1 tsk rapsolja
1) Värm upp en stekpanna med rapsolja i. Tillsätt alla ingredienser och rosta på medelhög värme tills sockret smält och det fått gyllengul färg.
Snabbsylt på björnbär
3 dl djupfrysta eller färska björnbär
3 msk råsocker (strö)
rivet skal av en halv citron
1 msk pressad citronsaft
1) Hetta upp alla ingredienser i en liten gryta. Sänk värmen och låt puttra i cirka 5 minuter.
2) Tag av från värmen och kyl sylten tills den skall användas.
Mascarponekräm
2 äggulor från ekologiska ägg
4 msk florsocker
250 g mascarpone
skrap från en vaniljstång eller min favorit på burk “Bourbon Vanilla Ground Organic Vanilla Powder” (finns på bakhyllan i vanliga mataffärer)
1) Vispa äggulor och florsocker luftigt. Tillsätt mascarpone och vanilj och rör till en jämn smet.
Nu är det bara att varva de tre i lager i fina glas, pudra med lite kanel och börja njuta!
show hide 1 comment