Kanel & kardemumma

Har jobbat hemifrån idag också. Men har inte haft några akuta grejer att ta tag i och tack och lov (!) inga inbokade jobb den här veckan. Är fortfarande förkyld, men jag har lite svårt att bara sitta still så jag passade på att fylla frysen när jag ändå var hemma. Snart ska jag hämta barnen och överraska dem med mjölk och kanelbullar!

Idag gjorde jag halva satsen som kardemummabullar och halva som kanelbullar. Kardemummasmaken påminner så mycket om sommarfika hos mormor Birgit! Hon finns tyvärr inte längre, men med den här fyllningen minns jag henne som det var igår…

Och så måste jag bara slå ett slag för det gamla hederliga sättet att baka! Jag hävdar att man inte måste ha en sån där snygg assistent eller Kitchen Aid. Det GÅR lika bra att knåda en deg för hand med en helt vanlig trägaffel. Se bara till att inte knåda in för mycket mjöl och vispa på ordentligt innan du har hällt i allt mjölet så att enzymerna i mjölet frigörs och jäsningen funkar som den ska!

Kanel- eller kardemummabullar – eller hälften av varje

Det här behövs till ca. 40 stora bullar eller 50 normalstora:

150 g smör
5 dl mjölk, 3%
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
1-2 tsk mortlade kardemummakärnor (eller färdigmalen)
1-1,3 l vetemjöl
ett ägg till pensling
pärlsocker eller råsocker att strö över

Fyllning:

Håll i er nu, för jag använder myyyycket smör i min fyllning. Och så lite flingsalt för att det blir en så schysst smakbrytning mot det söta.
300 g smör
2 dl socker
2-3 msk kanel eller kardemumma
en nypa flingsalt

1) Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, cirka 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och häll lite av degvätskan över. Rör med en trägaffel tills jästen lösts upp.
2) Tillsätt socker, salt, kardemumma och resten av degvätskan.
3) Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen med en trägaffel. Tillsätt mjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. Det här är emot allt vad jag läst om bakning (bagare verkar vara så exakta med måtten…) men jag tycker inte att man behöver mäta mjölmängden. Jag har lärt mig att känna hur degen skall vara – och innan jäsning skall den fortfarande vara lite kladdig. Då jäser den bäst! Jäs under bakduk minst 30 minuter, men gärna mer.
4) Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den jämn och fin. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela den i två delar och kavla ut den första till en stor rektangel.
5) Rör ihop ingredienserna till fyllningen (tina smöret lite i micron så blir det lätt att breda på). Bred ut hälften på den utkavlade degen och rulla ihop på längden. Skär rullen i skivor och lägg i bakformar. Upprepa med den andra degbiten.
6) Täck bullarna med bakduk och jäs ytterligare minst 30 minuter på plåten. Sedan är det bara att pensla med ägg och strö på valfritt socker (tex pärlsocker eller råsocker) och grädda cirka 7 minuter i 250 grader (mitt i ugnen).

Njut med kall mjölk eller kaffe! Eller både och…

PS. De fina bullformarna kommer från Coop Forum och finns även i rosa och blått.

Trevlig helg på er!