Sparris

Den här sparrisen inhandlades för ett par år sedan i Boarps grönsakshall som ligger på åsen mellan Båstad och Torekov på Bjärehalvön. Jag bodde tidigare i Båstad och det var verkligen en helt speciell grej att bo där på sommaren. Inom någon kilometers avstånd finns lokalodlat, närproducerat (eller vad man nu väljer att kalla det…) och ekologiskt odlat/uppfött i mängd – att köpa direkt från odlaren eller bonden själv. Så otroligt lättillgängligt! Och med det väldigt gynnsamma klimatet för odling fanns det också alltid väldigt mycket att välja på i form av olika potatissorter, kålsorter m.m. En lyx som jag absolut förstod att uppskatta väldigt mycket, men nu när vi bor i “stan” (Göteborg) igen så saknar jag det också lika mycket. Visst går det att få tag på härligt närproducerat här också, men det är inte lika färskt (som i “direkt från åkern”) och inte riktigt lika nära…

När jag tillagar sparris gör jag det väldigt enkelt för mig. Jag bara sköljer den och skär bort eventuella “träiga” stammar – det brukar dock inte finnas något sådant på närodlade primörer! Sedan fräser jag dem i smör i medelvarm stekpanna tills de har fått lite färg och saltar och pepprar. Mums som tillbehör till grillat kött!

Har du som bor i Göteborg några tips på var man bäst handlar närproducerat här så blir jag väldigt glad – skriv gärna något i kommentarsfältet i så fall! Och så har jag tagit reda på lite fakta om sparrisen som vi snart kommer att kunna köpa svenskodlad!

Sparris
Sparris (Asparagus officinalis) är en art i familjen sparrisväxter. Sparris odlas som grönsak, som till färgen antingen är vit eller grön beroende på hur den odlas. Sparris är vårens första primör och är mycket rik på folsyra, antioxidanter och fibrer. Den vita sparrisen innehåller mer fibrer, men den gröna är rikare på vitaminer. Den har bland annat nästan dubbel halt av A- och C- vitamin och Folsyra (Vitamin B9), som tillskrivs undergörande egenskaper (cancerförebyggande etc). Värdefullt är också innehållet av bland annat kalium och zink. Sparris består till mer än 90% av vatten och innehåller ca 1% fiber, 2% protein och 2% kolhydrater, men nästan inget fett.

PS. Bilden finns att köpa (Royalty Free) via Maskot Bildbyrå.