Avocado – världens bästa mellanmål!

Jag måste få ge en liten hyllning till avocadon så här på måndagskvällen! Hur underbar är inte denna lilla till synes anspråkslösa frukt? Jag och min dotter Tuva är familjens avocadoälskare och kan lätt sätta i oss varsin med pressad citron och flingsalt till mellis. Nyttigt som bara den och man står sig länge, tack vare det höga fettinnehållet!

TIPS! Oavsett vad du ska använda avocadon till så kan du pressa lite citron över fruktköttet så mörknar det inte lika fort efter att du delat frukten.

Avocado
Avokado (Persea americana) är en art i familjen lagerväxter. Arten kan ha uppstått i södra Mexiko, men redan innan européerna kom odlades den ända ner till centrala Peru. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat. Avocadoträdet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år. Frukterna mognar inte på träden, utan först när de plockas.

Avocado har högt fettinnehåll men den största andelen är nyttigt enkelomättat fett. Frukten är rik på vitamin, framförallt vitamin A.

(Källor: Wikipedia och Recepthjälpen)

Blommig handduk från Greengate, sked från Rice och antik loppisfyndad tallrik “Britta” från Gustavsberg (ca. 1910).