Martins goda bröd

Ända sedan jag smakade det här underbara brödet till en fantastisk Caesarsallad hemma hos Martin & Karolina (Martin är min mans bror och följdaktligen min svåger) har jag tänkt baka det själv. Det har bara inte blivit av förrän i helgen. Supersmidigt (jag älskar kalljästa grejer!) och helt underbart gott. Blir segt och härligt i konsistensen tack vare durumvetet och knaprigt på ytan tack vare isbitarna!

Grymt som helgöverraskning till familjen! Tack Martin för receptet!

Martins goda bröd

Det här behövs till två små limpor/baguetter:

600 g vetemjöl special
180 g durumvetemjöl
5 krm torrjäst
6 dl vatten
3 tsk salt

1) Blanda alla ingredienser i en degbunke och arbeta en stund med trägaffel eller i matberedare. Degen skall vara lite kladdig.
2) Täck över och låt jäsa i kylskåp minst 12 timmar. Och det gör inget om det blir längre!
3) Tag upp degen på mjölat bakbord och forma snabbt till två limpor eller baguetter. Degen behöver inte knådas ytterligare.
4) Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt. Gärna en plåt med fasad kant så att det är lätt att föra över till den varma plåten i ugnen senare. Låt jäsa minst 30 minuter.
5) Sätt under tiden ugnen på full värme och låt en plåt värmas upp i mitten av ugnen samtidigt. Sätt även in en djup plåt eller bakform av metall i botten av ugnen (där skall du lägga i isbitar när du sätter in brödet i ugnen).
6) För över bakplåtspappret med det färdigjästa brödet till den varma plåten i ugnen. Släng i en näve isbitar i formen på ugnens botten och sänk värmen till 235 grader.
7) Grädda bröden cirka 30-40 minuter tills de har fin färg. Öppna luckan en gång under tiden för att släppa ut lite ånga.

Njut med smör och en god ost eller doppa bara i en god olivolja!