Rabarbersaft

Här kommer världens enklaste recept på rabarbersaft! Jag måste verkligen en gång för alla få hjälpa till att slå hål på myten att det skulle vara något svårt, krångligt eller besvärligt att safta och sylta.

Jag vet inte var jag personligen fick den uppfattningen ifrån, men ända tills för några år sedan (jag är 38 nu) levde jag i nån slags tro att just “sylta och safta” var krångligt och behövde speciella hjälpmedel. Och då har jag ändå bakat, lagat och pysslat extremt mycket i köket ända sedan jag var barn… Det är inte svårt! Det är absolut inte svårare än att koka en enkel soppa, eller knappt svårare än att koka pasta.

Med det sagt hoppas jag att även du som kanske har en “spärr” vid just saftkok och liknande sätter igång bums! För det finns inget godare, och mer tillfredsställande, än att ta fram sin hemgjorda saft ur kylen, blanda till och bjuda på en varm sommardag!

Rabarbersaft

Det här behövs till cirka 2 liter koncentrat (spädes ungefär 50/50):

ca 1 kilo rabarber
1,5 liter vatten
5 dl strösocker
2 tsk citronsyra (kan uteslutas, särskilt om du väljer att frysa in saften)
2 pressade citroner

1) Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Koka den med vattnet 15-20 minuter. Rör inte om – då kan saften bli grumlig!
2) Ta av koket från värmen och sila saften genom en silduk eller en vanlig sil. Låt all saft rinna av ordentligt.
3) Koka upp saften igen tillsammans med socker, citronsyra och pressad citron. Klart!
4) Låt svalna och häll upp saften på rena flaskor. Eller se tips nedan!
5) Vid servering – späd efter smak! Jag tycker att 50/50 brukar bli lagom, men det är ju en smaksak.

TIPS! Frys in saften i plastlådor och burkar. Antingen en stor låda (typ glasslåda) som du skrapar is ur varje gång du ska ha saft. Eller mindre burkar som är lagom stora för en kanna saft. Blanda “saft-isen” med vatten och sedan har du, så snart isen smält, en härligt svalkande iskall saft!

I den här bloggposten kan du se lite “behind-the-scenes” bilder från skörd och tillagning av saften, och även från själva fotograferingen av saftflaskorna.

show hide 4 comments

Erica Gilbertson - May 13, 2012 - 11:09 am

rabarbersaft är det godaste som finns!

KNORKAN - May 13, 2012 - 6:11 pm

Åh, vad gott med rabarbersaft. Det måste jag ta och göra snart! Tack för receptet. Kram Knorkan

KNORKAN - May 14, 2012 - 11:11 am

Hej, det finns 6 st kvar på lagret. Du hittar den här: http://www.knorkan.se/koket/underlagg-i-zink.html /Kram Knorkan :-)

Johan E - March 17, 2014 - 9:40 pm

Tack för tipset! Det var jättegott. Jag har tidigare använt det här receptet http://recepttorget.se/rabarbersaft/, men ditt var bättre.