Semifreddo med Rabarber- & Jordgubbsrippel

Jag brukar ofta göra parfait (en fransk kallrörd glass gjord på äggulor, socker och grädde + ev. smaksättning), och hade aldrig provat semifreddo (den italienska varianten på kallrörd glass där man även använder äggvitorna) förrän nu i helgen när jag tyckte det var hög tid att prova! Rabarber- och jordgubbsrippeln är mitt eget recept och själva glassen är en kombination av Jamies och Leilas grundrecept på semifreddo. Alltså kan jag egentligen kalla det mitt eget också ;-).

Hursomhelst är det otroligt enkelt att göra och blev supergott! Och så är det ju en perfekt dessert till sommarens middagar! Jag älskar att kunna förbereda allt i god tid så att man kan prata med gästerna när dom kommer, istället för att stå i köket!

Semifreddo med Rabarber- & Jordgubbsrippel

Det här behövs till en stor form som räcker till cirka 8 personer:

Moment 1

Semifreddon
4 ägg (helst ekologiska förstås)
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 dl tjock grekisk eller turkisk youghurt
vaniljpulver (äkta) eller skrap från en vaniljstång

1) Separera äggulorna från äggvitorna och var supernoga att inget från gulan hamnar i vitan. Vispa äggulorna riktigt fluffiga tillsammans med hälften av sockret och vaniljen.
2) Vispa grädden (inte för hårt) och blanda yoghurten med grädden.
3) Vispa äggvitorna riktigt hårt tillsammans med resten av sockret.
4) Vänd försiktigt ihop alltsammans och häll i en form. Ställ genast in i frysen.

Rabarber- och jordgubbsrippel
250 g frysta eller färska jordgubbar
3-4 rabarberstjälkar
1 dl råsocker (strö)

1) Skär rabarbern i mindre bitar. Har du färska jordgubbar kan du halvera dem om du vill. Frysta jordgubbar använder du bara som de är.
2) Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en gryta och koka upp. Låt det sedan småputtra i 5-10 minuter tills det är ordentligt ihopkokt.
3) Tag av från värmen. Låt svalna och passera sedan så att du bara får såsen kvar. Eventuellt kan du ta med lite av fruktbitarna – det beror helt och hållet på om du vill ha lite bitar i rippeln, eller om du vill ha den helt slät.
4) Kyl rippeln tills den skall blandas med glassen.

Moment 2

När glassen har stått i frysen cirka 1-1,5 timme tar du ut den. Häll sedan i rippeln i glassen genom att göra små hål med en bordskniv eller vanlig matsked. Se till att rippeln kommer ned till botten av formen. Rör sedan om lätt så att rippeln gör ränder i glassen. Spar eventuellt några matskedar rippel att skeda över glassen vid servering. Frys igen!

Tag fram glasen i god tid innan servering och låt sen stå och tina långsamt i kylskåp minst 20-30 minuter. Häll eventuellt varmt vatten på formen för att få ut glassen.

Den underbara gamla glassformen kommer från Dufvans Antik & Design – en ljuvlig butik i Örgryte som jag varmt kan rekommendera!

show hide 3 comments

Mitt skafferi - May 22, 2012 - 10:22 am

Åh, vad somrigt och gott det ser ut. Och vilken fin blogg du har :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 22, 2012 - 10:29 am

Tack detsamma “Mitt Skafferi” ;-)!

Sofia - September 15, 2012 - 12:06 pm

Mums! Vilka fantastiska bilder!