Caprese & källarfranska

Hungern har ingen lag. Igår kväll satt jag och min man Pelle vid varsin dator och jobbade när det började kurra nåt förfärligt i min mage. Jag visste att vi hade jäst hemma, så jag skyndade mig att svänga ihop degen till källarfranskorna. Medan den jäste blev det en snabb genomgång av vad kyl och skafferi innehöll för kvällen och jag konstaterade att det var hög tid att äta upp de goda Vikentomaterna som inhandlades häromdagen. De är i och för sig väldigt goda som de är (finns det något godare än riktigt bra tomater?), men inga tomater blir sämre i sällskap av mozzarella, basilika & olivolja. Och under tiden som jag fotade kom det som ni ser en liten “tjuv” och tog för sig. Tomater är något som verkligen gillas av alla i vår familj!

Frallorna bakade jag den här gången på vetemjöl special och dinkelmjöl, men jag har gjort dem många gånger förut på vetemjöl och rågsikt och det blir ungefär likadant. Tack vare att man använder smöret som det är (inte smält) blir de här frallorna väldigt saftiga & luftiga. Jag brukar använda mörk sirap för att få aningen mer färg på degen, men det går förstås lika bra med ljus. Och har du ingen sirap går det lika bra med honung eller vanligt socker.

Källarfranska
Det här behövs till cirka 25-30 st:

50 g jäst
25 g mjukt smör
1/2 l ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 msk sirap
4 dl dinkelmjöl
9 dl vetemjöl special

1) Smula sönder jästen i en bunke. Häll över en del av vattnet och rör tills jästen löst sig.
2) Tillsätt resten av vattnet, smör, salt, sirap och dinkelmjöl. Blanda noga. Tillsätt sedan större delen av vetemjölet och arbeta degen kraftigt tills den blir smidig.
3) Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter, men gärna mer.
4) Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
5) Kavla ut degen till en cirka 1,5 cm tjock platta. Pudra över lite mjöl och skär i bitar, cirka 6×6 cm.
6) Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låta jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
7) Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter.

Caprese
Ta valfri mängd av alla ingredienser för att komponera din bästa caprese:

tomater
mozzarella (valfri sort – vi hade små bollar hemma för tillfället)
basilikablad
salt & peppar
en god olivolja

1) Skölj och dela tomaterna i halvor, klyftor eller skivor. Riv sönder mozzarellan. Jag tycker det ger ett rustikare intryck än att skiva den.
2) Lägg upp på ett fat och toppa med salt & peppar, basilika (mycket!) och ringla över en god olivolja.

show hide 1 comment

KNORKAN - June 19, 2012 - 11:58 am

Å vad fint det blev med nybakat bröd i korgen! Kram

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

There was an error submitting your comment. Please try again.