Färskost med örter & vitlök

Så här är det: Jag älskar mat. Och jag älskar att laga mat. Till och med att fotografera och styla den. Vissa kanske tycker det verkar helt knäppt. Men det är ju inte för inte som det finns så många just matfotografer, matstylister och matbloggare där ute. Jag är åtminstone inte ensam om mina intressen!

Jag är ingen “mästerkock”. Det kommer jag nog aldrig att bli. Jag lagar oftast ganska enkel mat och gillar inte att krånga till det (inte för att man måste krångla för att vara mästerkock, men ni fattar nog att jag menar att jag är ganska “vanlig” i köket). Däremot går jag gärna en extra omväg för att hitta lite bättre råvaror.

Hursomhelst så har den här bloggen blivit väldigt viktig för mig. Viktig för att jag får utlopp för min kreativitet i samband med matlagning. Och viktig för att jag får utvecklas som “kock” också. Jag tänker mer på vad jag skall hitta på som kan vara intressant att blogga om. Jag tänker mer på hur jag kan förgylla vardagsmaten för mig och min familj. Och jag tänker mycket på råvarorna, eftersom jag tycker de är så viktiga. Och intressanta!

Så nu har jag funderat ett tag. Jag vill utveckla den här bloggen. Och jag vill utveckla mitt matfotograferande. Jag vet att det kanske låter lite pretentiöst. Men sån är jag. Det är allt eller inget. Jag har kommit fram till att jag vill visa mer av råvarorna, mer av odling (inte bara mina egna, för de är löjligt pyttesmå – består i princip av tre pallkragar och några korgar…) och kanske lite mer reportage om olika bagerier, odlare av olika slag osv. För det är ju det där med råvaror, ursprung och sånt som egentligen är det allra viktigaste när det handlar om mat!

Och om ni tycker att det ser lite annorlunda ut här inne ibland så är det för att jag experimenterar med mitt sätt att plåta maten.

Men nu är jag också lite nyfiken på vad ni läsare vill se mer av här på bloggen? För utan er blir det ju som att skriva ut i “intet”. Så ni är (även om ni inte är så många ännu…) superviktiga för mig! Skriv gärna en kommentar här nedanför och berätta vad du gillat och inte gillat hittills… Och kanske om du har några önskemål på vad du vill se mer av. Jag skulle bli jättetacksam om du tog dig tiden och skrev någonting!

Och så till sist över till dagens supergoda, supersomriga och superenkla recept – en färskost som du svänger ihop på mindre än fem minuter!

Färskost med örter och vitlök
Det här behövs till cirka 4 personer:

1 burk Kesella (kvarg) 10%
1 vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
valfria finhackade örter

1) Skeda över kesellan i ett kaffefilter och låt det rinna av ordentligt (minst 4 timmar) i ett durkslag i kylskåpet.
2) Lägg över i en skål och blanda med pressad vitlök, salt och färska hackade örter. Jag använde örter som känns typiska för svensk sommar – dill, gräslök och persilja.

Servera på ett gott bröd eller knäckebröd som enkel kvällsmat, förrätt eller som tilltugg på buffén.

Kan det bli enklare än så här?

TIPS! Det här passar också perfekt som gå-bort-present. Skeda över osten i en fin burk, sätt på ett band och eventuellt en liten etikett. Klart!

show hide 3 comments

Vita Hemligheter - June 8, 2012 - 4:55 pm

Jag tycker det är svårt att fota mat, du är riktigt duktig!! Och jag blir väldigt hungrig när jag kikar runt här;)
jag har tävling där man kan vinna en av mina tegelpannor, kika in och var med om du vill:)
Önskar en fin fredag!
Kram Emma

Anna Jansson - June 10, 2012 - 9:30 am

Jag tycker att du tar otroligt fina matbilder och stylar dom riktigt snyggt. Där har jag mycket att lära. God mat och råvaror hänger ju tydligt ihop så jag tycker att det är ett givet steg att vara intresserad av råvarornas ursprung också.

KNORKAN - June 10, 2012 - 7:18 pm

Tack snälla du, du anar inte vad glad jag blir! Vad roligt att du tyckte om varorna :-) Jag hoppas att du har haft en mysig helg. Kram Knorkan