Flädersaft

Jag älskar fläder! Det är lika bra jag börjar med att säga det. Jag har nästan blivit besatt av det. Och det har nog sin början någon gång under sent 70-tal (så tidigt som jag möjligen kan minnas min barndom) under somrarna i Danmark hos farmor & farfar. Farmor – Dagmars dotter med andra ord ;-) – gjorde alltid flädersaft (eller hyldesaft som det heter på danska) och jag minns smaken som det vore igår. Man fick det till allt. Både till lunchens smørrebrød och till eftermiddagsfikats lagkage. Sen har min besatthet till flädersaft kanske något att göra med att vi under fem års tid bodde i Båstad (Skåne). Där växer flädern vilt precis överallt. Bara rakt över vägen där vi bodde fanns buskar så att det räckte till saft för ett helt kompani.

Nu bor vi i Göteborg och jag letar mig förtvivlad efter fläderblommor som inte växer i någons trädgård eller utmed en starkt trafikerad väg… Men i förra veckan lyckades jag hitta en buske med sju mogna blomklasar, och häromdagen hittade jag (efter en stunds kringkörande i bil) runt 20 klasar till. Och det räckte till en pytteliten smakomgång och en större som nu ligger i frysen.

Jag tycker det bästa är att frysa in saften. Dels innehåller den ganska mycket socker, vilket gör att den är nästan mjuk direkt från frysen. Då kan man bara ta is och blanda med vatten, så har man omedelbart en iskall dryck! Och så slipper man ju kladdet med att hälla upp på flaskor.

Här är mitt recept på flädersaft. Gott och lätt som en plätt! Bara man hittar några blommor ;-).

Flädersaft

25-30 blommande fläderblomsklasar
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra (kan uteslutas om man fryser in saften)

1) Skaka av alla lösa små djur från blomklasarna utomhus. Rensa bort eventuella vissna blommor. Tvätta och skiva citronerna tunt. Lägg allt i ett värmetåligt krus/bunke.
2) Koka upp vattnet. När det kokar stänger du av värmen och häller i strösocker och citronsyra.
3) När sockret löst upp sig häller du den varma lagen över blommorna & citonskivorna. Låt svalna.
4) Täck över med en tallrik eller plastfolie. Låt stå svalt minst ett dygn, men gärna 2-3 dygn.
5) Sila bort blommorna och citronerna och frys in!

Tips på vad du kan använda saften till – förutom att dricka den – hittar du här:
Trifle med flädermarinerade bär
Fruktsallad med myntadressing – ersätt bara citron & lime med koncentrerad flädersaft och minska honungsmängden till 1 tesked!

Har du fler idéer vad man kan använda saften till – skriv gärna en liten kommentar! Och så tar jag hemskt gärna emot tips på vad man ska tänka på om man ska plantera fläder i sin egen trädgård – för det är något jag funderar starkt på att göra…

show hide 6 comments

Marie Onäng - June 20, 2012 - 11:50 am

Kan bara hålla med! Godaste någonsin är min mammas fläderparfait längst ner i detta inlägg http://mimmismammaliv.blogspot.se/2009/06/apmamman.html och den här kakan är också grymt saftig och god http://mimmismammaliv.blogspot.se/2010/07/en-ljuv-smak-av-sommar.html

Kram kram

Linda Jönér - June 20, 2012 - 11:55 am

Så fina bilder, och även jag blir så sugen på flädersaft. Flädersaft för mig är barndomssomrar vid havet, har du gjort sorbet på saften på bilderna, det måste ju bli supergott.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 20, 2012 - 12:01 pm

Tack för tipsen Marie – måste provas! Linda – det är bara saftkoncentratet som är djupfryst på bilderna. Men det funkar faktiskt som sorbet också (är kanske i princip samma sak) och Tuva älskar att gå till frysen och ta små kulor med melonjärnet, som hon äter som sorbet!

Anna Jansson - June 21, 2012 - 5:57 pm

Flädersaft är också mycket barndom för mig. Senaste tiden har jag blandat ut fädersaften med bubbelvatten(Loka eller sodastream) vilket ger det en lite mer vuxen smak.

tina - June 21, 2012 - 8:46 pm

Missa inte fläderbubbel, fläderpannkaka och fläder i lemoncurd. Känner igen din besatthet, det är något speciellt med just fläder. <3

Jenny - July 2, 2012 - 3:22 am

Hej!

Tack för enkelt recept! Gick förbi en stor buske idag och bestämde mig för att leta rätt på ett recept så jag kan göra egen flädersaft.
Ett tips till dig från mig, köp en glassmaskin så kan du göra fläderglass, det är hur gott som helst. Finns recept på nätet :D Lycka till!
I morgon ska jag hämta fläderblommor! :P