Midsommar & Oeufs en cocotte

Hoppas att ni alla haft en härlig midsommar med en massa jordgubbar och god mat! För det har vi! Vi har firat midsommar med ett härligt kompisgäng nere i Steninge och där hade vi knytis, vilket resulterade i ett bord fullt av godsaker i form av olika sallader, såser och en stor köttbuffé. Väl hemma igen har vi mest tagit det lugnt (bortsett från en välbehövlig storstädning av köket och dess skåp under gårdagen…) och ätit jordgubbar. Massor av jordgubbar.

Vår son Egon (5 år) älskar paj, särskilt smulvarianter, och han frågade så fint med sin allra raraste röst i lördags när jag hade varit och köpt en massa jordgubbar:

– Kan vi göra en jordgubbspaj då?

Och det kan man ju inte stå emot, utan det blev jordgubbspaj till förmiddagsfika. Egon ville dock inte hjälpa till den här gången, utan det blev Tuva som fick rensa och förse både sig själv och andra (hmm…) med smakprov.

Men nu var det egentligen inte jordgubbar jag tänkte skriva om idag. Även om de är värda precis hur mycket text och bild som helst. Det var ägg. Jag älskar ägg! Detta lilla underverk som i princip innehåller alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver (utom vitamin C). Och så otroligt användbart och mångsidigt! Tänk bara på hur många rätter med ägg som uppfunnits – allt ifrån vanliga omeletter, äggröror, pajer och pannkakor till mer sofistikerade rätter som crème brulée och “oeufs en cocotte” till exempel. Oeufs en cocotte är franska förstås, och betyder väl ungefär “ägg i liten form”. Och det är en helt underbar liten rätt som dels går att variera i det oändliga och som även passar både till frukost, brunch, liten lunch ja till och med som förrätt om man bara svänger till den på rätt sätt.

Idag åt jag det till lunch och smaksatte med rökt lax och gräslök – två av mina favorit-stapel-varor i sommarkylskåpet. Förutom ägg då, som alltid finns i mängd i vårt kylskåp.

Oeufs en cocotte med rökt lax och gräslök

Det här behövs till 4 små formar:
4 ekologiska ägg
smör
2 skivor rökt lax
finhackad/klippt gräslök
ca 4 msk grädde
salt och peppar

1) Sätt ugnen på 200 grader och koka upp cirka 1,5-2 liter vatten i en kastrull eller vattenkokare. Vattnet skall användas till vattenbad i ugnen.
2) Smörj 4 små ugnsformar (typ ramekin) med ganska mycket smör. Lägg gärna en liten extra smörklump på botten av varje form.
3) Strimla laxen och finhacka gräslöken. Fördela lax och gräslök i botten på varje form. Smaksätt med peppar.
4) Knäck ett ägg i varje form. Häll försiktigt över lite grädde runt äggulan, men bara så att äggulan fortfarande syns.
5) Ställ formarna i en större ugnsform. Ställ in denna på ett galler mitt i ugnen och häll på kokande vatten (i den stora formen) så att det knappt når upp till de små formarnas kant.
6) Baka mitt i ugnen cirka 10 minuter för lös äggula och 12-15 minuter för en fastare gula. Prova dig fram vad som blir bäst i just din ugn.

Garnera med extra gräslök och eventuellt lite laxrom. Njut vilken tid på dygnet som helst!

show hide 3 comments

Mitt skafferi - June 25, 2012 - 2:26 pm

Vilken jättefin blogg du har! älskar verkligen bilderna och recepten :)

Sofia - Hildas hem - June 25, 2012 - 5:15 pm

Jordgubbspaj är ju något av det godaste som finns. Mmmm … :)
Ni verkar ha haft en härlig midsommar. Här är var det också jättebra :)

Jag önskar dig en fortsatt fin dag!

KNORKAN - June 25, 2012 - 5:41 pm

Ni verkar ha haft en mysig midsommar :-) Det bästa med sommaren är alla jordgubbar! Kram Knorkan

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

There was an error submitting your comment. Please try again.