Minipajer

Idag var det skolavslutning i Tuvas förskoleklass. Blåsigt och kallt var det, så när vi kom hem kände vi för någon varm och “mysig” mat och då fick det bli paj. Just idag blev det pajer i miniformat och i två olika smaker – spenat & fetaost samt squash & lök. Pajer i miniformat är ju otroligt gulligt, roligt och smidigt. Om man hade ork (och tid!) så borde man laga massor av dem och bara frysa in – så smidigt att ta fram som liten kvällsmat eller hel måltid tillsammans med en stor sallad! Och fyllningen är bara att improvisera efter vad man har hemma – busenkelt och gott!

Pajdegen är gjord på hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl för en lite matigare deg. Och självklart med äkta smör!

Minipajer med två olika fyllningar
Det här behövs till 6 små pajer (cirka 10 cm i diam.):

Deg
drygt 1 dl vetemjöl
drygt 1 dl grahamsmjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

1) Blanda mjölsorterna i en bunke. Skiva ned kylskåpskallt smör.
2) Finfördela smöret i mjölet med hjälp av en gaffel. Tillsätt vatten och jobba snabbt ihop till en deg.
3) Tryck ut degen i 6 formar, nagga med en gaffel och ställ kallt en stund.
4) Sätt ugnen på 200 grader och förbered under tiden grönsakerna till fyllningen.

Välj en av fyllningarna eller gör halv sats av båda för att göra tre pajer av varje sort.

Spenat & fetaostfyllnig
1 gul lök
70 gram färska spenatblad
smör till stekning
150 g fetaost
salt och peppar

1) Skiva löken tunt. Skölj spenaten och hacka den grovt.
2) Fräs löken i smör och lägg i spenaten mot slutet. Den ska bara mjukas upp i ca 30 sekunder. Salta och peppra.

Squash & lökfyllning
1 gul lök
smör till stekning
1 liten squash/zuccini
cirka 1 dl riven ost
salt och peppar

1) Skiva löken tunt och fräs den i smör. Salta och peppra.
2) Skiva squashen riktigt tunt (använd gärna en mandolin). Du kan steka den lätt om du vill ,men jag föredrar att lägga den i pajskalet som den är.

Äggstanning
2 ägg
1 dl grädde
0,5 dl mjölk
salt och peppar

1) Vispa ihop alla ingredienser. Det är inte så noga vad man använder för vätska – det går lika bra att ta bara mjölk, eller använda till exempel keso+lite mjölk. Keso är en av mina favoriter till äggstanning egentligen, men just idag hade vi ingen hemma. Det blir lite matigare (och nyttigare!) och något fastare konsistens.

Steg 2

1) När ugnen nått 200 grader sätter du in pajskalen på nedre falsen för förgräddning i 10 minuter.
2) Tag ut dem och lägg på fyllningen. Först lite lök – sedan spenat eller squash – och till sist osten.
3) Häll på äggstanning tills det nästan når pajskalets kant.
4) Grädda pajerna på nedre falsen i cirka 30 minuter.

Njut med en stor sallad!

show hide 5 comments

Carolin - June 15, 2012 - 2:02 pm

Sååååå gott! Snygg turkos färg det blev ; )

Elin M - June 15, 2012 - 6:54 pm

Så sjukt snyggt med den där mintgröna bakgrunden! Jag blir superhungrig!

Sandra - June 16, 2012 - 9:43 am

Jag gillar verkligen dina bilder! Ser supergott ut juh. Vad använder du för ljussättning? Vilken kamera?

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 17, 2012 - 10:46 am

Hej Sandra! Jag använder Canon mark II och oftast med ett 50mm objektiv (f1,2 L USM). Ljuset är fönsterljus från ett norrfönster i mitt kök och ibland (men inte alltid) använder jag en reflexskärm för upplättning på andra sidan.

Ofta kör jag fönsterljuset från sidan, men nästan lika ofta som motljus (med upplättning). Hoppas att det här hjälpte dig något!

KNORKAN - June 19, 2012 - 11:56 am

Vilka otroligt fina bilder du tar och vad gott det ser ut. Vad roligt att underlägget kom till användning :-) Kram