Smulpaj med rabarber & jordgubbar

Just nu finns det inget godare än en helt vanlig och hederlig gammal smulpaj med just kombon rabarber och jordgubbar. Det är verkligen “a match made in heaven”! Igår hade Tuva besök av kompisen Stina och sen passade vi på att ta en liten fika med den här pajen när mamma Carolin kom och hämtade. Och även om det inte syns på bilderna så finns det ett litet hörn kvar till mig att festa på när jag ska jobba idag. Mums!

Smulpaj med rabarber & jordgubbar

Det här behövs till en stor paj för cirka 6 personer:

5-6 rabarberstjälkar
1-2 dl jordgubbar
ett par matskedar smör
ett par rejäla nypor strösocker

150 g smör
ca 3 dl vetemjöl
5 msk råsocker
en liten nypa flingsalt (valfritt givetvis, men jag tycker det ger en snygg smakbrytning)

1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Skär rabarbern i små bitar. Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnsform. Skeda på ett par matskedar smör och så lite socker.
3) Smält smöret till smuldegen lätt i microvågsugn (det blir mycket lättare att blanda då). Blanda med mjöl, socker och flingsalt till en smulig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det är för “smörigt”.
4) Toppa bären med smulblandningen och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.

Njut med massor av vaniljsås!

TIPS! Jag hade en vaniljstång (urskrapad) kvar från kvällen innan så jag delade den i två och lade ner den i formen tillsammans med rabarbern och jordgubbarna.

show hide 7 comments

Sofia - Hildas hem - June 11, 2012 - 10:33 am

Så gott det ser ut! Blandningen mellan jordgubbar och rabarber är underbar. Och så ska det givetvis vara MASSOR med vanlijsås – om jag får välja :)

Jag önskar dig en härlig måndag!
Kram Sofia

Amanda Englund - June 11, 2012 - 10:35 am

Det ser jättegott ut! :)

sofie mumsfillibaba - June 11, 2012 - 10:42 am

Har precis bakat en smulpaj med bara rabarber. Hade en mindre påse med rabarber i frysen och funderade på att dryga ut med jordgubbar men tänkte att det fick bli mindre rabarber och mer smul. För mycket smul ska det vara! Men jordgubbar i är ju smarrigt!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 11, 2012 - 10:43 am

Absolut!! Mycket smul och myyyycket vaniljsås! Tack för era kommentarer – jag blir så glad att ni läser!

KNORKAN - June 11, 2012 - 11:48 am

Å vad somrigt och gott, jag älskar jordgubbar och rabarber! Kram Knorkan

Anna Jansson - June 11, 2012 - 6:39 pm

Det finns ett vaniljpulver (inte vaniljsocker) som är som de svarta fröna i vanlijstången fast på burk. Riktigt drygt och otroligt gott. Jag hittade mitt ekologiskt på bakhyllan.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 11, 2012 - 6:52 pm

Jag brukar också använda det pulvret Anna! Superbra! fast ibland är det ändå extra lyxigt med frön direkt från stången…