Trifle med flädermarinerade bär & lite annat…

Jag gillar att överraska Tuva & Egon när de kommer hem från skola/dagis. Det var ändå lite det (eller ganska mycket egentligen!) – att ha mer flexibilitet, energi och tid för dem – som gjorde att jag bestämde mig (i samråd med maken såklart) att starta eget som fotograf för några år sedan. Och det är inte lätt ändå. Det ska gudarna veta. För som “egen” har man alltid tusen järn i elden och det finns alltid något “mer” att göra – även om man egentligen är “klar”. Men det är just den där balansen som jag måste lära mig att hitta. Annars är det ju ingen mening för mig alls det här med att driva eget. Eftersom jag då skulle tappa den ursprungliga visionen med egenföretagandet.

Så eftersom jag jobbar hemifrån så tar jag mig ibland tid att göra något speciellt för barnen när de kommer hem. Det tar ändå inte SÅ mycket extra tid. Jag brukar passa på att handla när jag har lämnat dem på morgonen, sen jobbar jag 6-7 timmar och sen tar jag en halvtimme att förbereda något mysigt mellanmål för dem som väntar när de kommer hem – men inte varje dag såklart!

Just nu måste man ju passa på att äta av alla goda bär och frukter som finns att köpa. Och även om inte allt är i riktig “svensk-säsong” ännu så kan jag inte låta bli att köpa när det ser fint ut. Idag fanns det ljuvliga blåbär och hallon i små lådor. Egentligen gillar jag inte tanken på att något fraktats långt. Och att det då inte ens är ekologiskt känns ju rätt dumt egentligen… men jag kunde inte hjälpa det. Idag blev det oekologiska långfraktade hallon och blåbär. Men svenska (säkert väldigt besprutade, men var 17 hittar man ekologiskt odlade jordgubbar?) jordgubbar såklart!

Allt det där goda (+ lite körsbär) fick bli en helt oemotståndlig bärtrifle. Bären är marinerade, eller snarare indränkta, med nygjord koncentrerad flädersaft (receptet på det kommer innan midsommar – lovar!). Och så testade jag en ny mix av gryn till mitt müsli-krisp, med psylliumfrön, boveteflingor och vetegroddar. Och det blev supergott – och så känns det ju faktiskt till och med lite nyttigt!

Trifle är en vanlig dessert i bland annat England och Danmark, och består traditionellt av vaniljkräm, grädde, bär/sylt samt sockerkaka varvat i lager. Min pappa är dansk och därifrån har vår familj ärvt vårt sätt att göra trifle. Mamma gjorde den alltid med vaniljkräm, grädde, äppelmos eller björnbärssylt och ett krispigt müsliliknande smul istället för sockerkaka.

Trifle med flädermarinerade bär och mascarponekräm

Det här behövs till fyra små portionsglas:

Müslikrisp
1,5 dl bovetegryn
0,5 dl ljust psylliumfrö
0,5 dl vetegroddar
3 msk råsocker (strö)
en nypa flingsalt
1 msk smör

1) Värm upp en stekpanna med smör i. Tillsätt alla ingredienser och rosta på medelhög värme tills sockret smält och det hela fått gyllengul färg.

Marinerade bär
500 g färska bär/frukter
några matskedar koncentrerad flädersaft

1) Skär eventuellt bären/frukterna i mindre bitar. Lägg allt i en skål och häll över flädersaft. Låt dra en liten stund.

Mascarponekräm
2 äggulor från ekologiska ägg
4 msk florsocker
250 g mascarpone
skrap från en vaniljstång eller min favorit på burk “Bourbon Vanilla Ground Organic Vanilla Powder” (finns på bakhyllan i vanliga mataffärer)

1) Vispa äggulor och florsocker luftigt. Tillsätt mascarpone och vanilj och rör till en jämn smet.

Nu är det bara att varva de tre i lager i fina glas, pynta med några bär och börja njuta!

Och så måste jag passa på att visa min underbara stora salviaplanta som jag köpte som en vanlig pytteliten planta på en handelsträdgård på Bjärehalvön för en fem-sex år seda. Den växer och frodas för varje år och klarar galant att stå ute hela vintrarna i sin korg. Nu står den i full blom och jag tycker det är så otroligt vackert med salviablommor! Den har också en massa nya fina blad som jag ska prova en spännande grej med så fort jag hinner – så håll utkik efter det!