Massor med jordgubbar – underbara självplock!

Nu har vi semester/sommarlov! I alla fall jag och barnen. Mannen jobbar på en vecka till, men vi andra ser minsann till att njuta av sommarens fröjder för fulla muggar ;-). På morgnarna går vi på simskola ute på Näset, och om det sedan är fint väder stannar vi oftast där. Men rastlös som jag är så kan jag inte “slösa bort” alla sommarens dagar på stranden, så i tisdags åkte vi till Bärby Självplock efter simskolan för att fylla på förråden inför den mörkare årstiden. Tänk så underbart att kunna plocka fram den rårörda jordgubbssylten ur frysen och njuta till pannkakor en kulen höstdag! Eller att ta fram den djupfrysta jordgubbssaften och svalka sig med under de varma “brittsommar”-dagarna som nästan alltid infinner sig någon gång i oktober…

Hursomhelst så älskade barnen själva plockningen (och provsmakandet!!). Och jag gick runt och frossade som en gammal tant i tanken på hur härligt det kommer att bli att kunna njuta av jordgubbssmaken även i höst och vinter. Det blev totalt fem kilo gubbar och av det fick vi cirka 2 liter saftkoncentrat, drygt 2 liter rårörd sylt, en ordentlig paj och tillräckligt med helt naturella jordgubbar rakt ner i magen!

Varmt var det också den där dagen, så det var inte utan att vi önskade att vi hade haft med oss den iskalla jordgubbssaften redan då… Hursomhelst så blev det ytterligare ett bad i havet så fort vi hade åkt hem och ställt alla jordgubbar på en svalare plats i källaren. Och senare på kvällen blev det dags att ta hand om de fina “gubbarna”. Först på tur stod sylten! Det blir ganska stor skillnad i smak om man kokar eller bara rårör jordgubbarna. Men jag tycker det allra fräschaste, godaste och dessutom enklaste är att helt enkelt bara “röra” dem råa med socker. Sedan är det bara att frysa in i små lådor och ta fram varje gång man vill ha! Men lite kan man förstås spara i kylen för de närmaste dagarna…

Rårörd jordgubbssylt
Det här behövs till drygt 2 liter sylt:

2 liter jordgubbar
cirka 2 dl strösocker
små behållare/askar att frysa in i

1) Skölj och rensa jordgubbarna.
2) Skiva dem och varva med socker i en skål eller kastrull. Låt stå en stund och safta till sig.
3) Mosa lätt med en potatisstöt eller gaffel.
4) Fördela i mindre behållare och frys in för att njutas under den mörka årstiden!

Mängden socker är naturligtvis en smaksak, och det går bra att smaka sig fram till hur söt man vill ha sylten. Sylten håller 6-12 månader i frysen.

Finns det något godare än hemgjord jordgubbssaft? Jag tror inte det. Och jag minns det som det var igår när jag fick smaka det hos min bästa kompis som liten. Jag kan inte minnas att vi brukade ha jordgubbssaft hemma hos oss. Kanske tyckte mina föräldrar att jordgubbar skulle ätas färska, med vaniljglass och grädde. Så tycker de i alla fall idag, och jag måste nog fråga dem om det var orsaken till att vi aldrig gjorde denna underbara dryck hemma hos oss… Hursomhelst har den här saften blivit extra viktig för mig, och jag vill gärna att Tuva och Egon skall växa upp och minnas somrarna med en smak av kanelbulle och jordubbssaft under äppelträdet en varm sommardag…

Jordgubbssaft
Det här behövs till cirka 2 liter koncentrat:

2 liter jordgubbar
4 dl vatten
6 dl strösocker

1) Rensa och skölj jordgubbarna och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och koka upp.
2) Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
3) Häll bärmassan i en silställning eller en ren kökshandduk som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
4) Diska grytan och häll tillbaka saften där i. Koka upp, rör ner sockret och rör tills det löst sig.
5) Ta grytan från värmen och skumma av eventuellt skum.
6) Låt svalna och fördela sedan saften i mindre behållare som går att frysa. Frys in och ta fram vid behov!

Jag föredrar att frysa in saften eftersom jag tycker det bara innebär fördelar: Du slipper använda konserveringsmedel (natriumbensoat), du slipper sterilisera och värma upp flaskor och du har iskall saft på några minuter när du blandar den frysta saften med vanligt kranvatten.

Och till sist en liten jordgubbspaj i det gröna med smul av vetemjöl, vetegroddar och psylliumfrö. Jag behöver inte säga något mer än att den skall njutas högtidligt och med MASSOR av vaniljsås! Nu tar jag semester och kommer bara att blogga sporadiskt, men jag önskar alla er som läser bloggen en underbar sommar! Berätta gärna med en liten kommentar vad ni har för planer, och jag kommer säkert att uppdatera någon gång ibland för att berätta vad vi ätit ;-).

Smulpaj med vetegroddar & psylliumfrö
Det här behövs till 6-8 personer:

cirka 1 liter jordgubbar
2 msk strösocker
smör till formen

125 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl vetegroddar
0,5 dl psylliumfrö
2 msk brunt farinsocker
2 msk strösocker
en nypa flingsalt

1) Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och rensa jordgubbarna, skiva dem och lägg dem i en lätt smörad form.
2) Smält smöret till smuldegen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll sedan på det smälta smöret.
3) Rör med en gaffel tills du får en smulig deg.
4) Fördela smulet över jordgubbarna och sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter – tills pajen fått fin färg.

show hide 2 comments

Sofie mumsfillibaba - July 10, 2012 - 7:00 am

Vad härligt! Inte varit på självplock sedan jag var barn. Har hört mycket gott om det stället. önskar att jag hade lite mera förvaringsmöjligheter.

Lindas trädgårdsblogg - July 11, 2012 - 12:59 am

Åh… dit måste vi ju åka! Vi var på självplock i fjol, men den sylten var slut innan semestern var över! Mera gubbar!

Herregud vad fin blogg du har… och bilderna *svimmar*

Tack för kommentarerna du lämnat på min blogg :-)