Rabarbermarmelad med vanilj

Vi har en stor rabarberplanta i vår trädgård och den verkar trivas som fisken i vattnet, för den ger hur mycket skörd som helst varje år. Nu var det ett tag sedan vi tog något från den, men idag var jag sugen på att göra lite ny rabarbermarmelad. Jag brukar göra en marmelad med vanilj och den är otroligt god till helt vanliga frukostmackan, men också fantastiskt god till några ostar och lite vin.

Det bästa med den här marmeladen är att den är så snabb och enkel att koka ihop att man kan göra den samma morgon som man vill äta den! Det är inget jag brukar göra förstås ;-), men just idag var det väldigt gott med nykokt ljummen marmelad på frukostmackan. Det goda brödet har min kära svärmor Ingrid bakat. Hon bakar massor med bröd. Hela tiden. Och det här är ett av mina favoriter med linfrö och en massa annat gott – väldigt saftigt!

Rabarbermarmelad med vanilj
Det här behövs till cirka 8 dl färdig marmelad:

ca 600-700 g rabarber
en vaniljstång
saft från en halv citron
2,5 dl syltsocker
2,5 dl strösocker

1) Skölj och rensa rabarbern. Skär den i mindre bitar och lägg dem i en kastrull.
2) Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med rabarbern i grytan. Lägg även ner den urskrapade stången. Pressa i saften från en halv citron.
3) Värm sakta på medelvärme tills rabarbern “smält” och saften börjar komma ut. Det tar cirka 15 minuter.
4) Tillsätt sockret och koka kraftigt i 5-6 minuter. Det ser “simmigt” och löst ut, men stelnar snabbt till marmeladkonsistens när det sedan svalnar.
5) Tag ur vaniljstången och häll upp på varma väl rengjorda burkar.

Det är pektinet i syltsockret som hjälper till med konsistensen på så pass kort koktid. Men jag är inte så förtjust i smaken av syltsocker. Jag tycker det blir en lite kvalmig och underlig eftersmak om man använder enbart syltsocker, så jag har komponerat det här receptet med hälften vanligt strösocker, och då blir smaken neutral och fin tycker jag. Tala gärna om vad ni tycker om ni provar!

show hide 3 comments

Erika - July 27, 2012 - 10:18 pm

Åh, vad gott det låter! Måste testas!

Sanna - July 7, 2014 - 11:39 pm

Mmm den blev supergod! <3

Johanna - June 6, 2016 - 4:57 pm

Supergott & enkelt!