Tankar om mat i en bil på väg genom Europa

Vi har varit ute och bilat i Europa ett tag.

Både jag och P älskar friheten i att packa bilen full, planera en “grundtripp” för att sedan åka iväg och bara göra som vi vill. Ingen reseledare (förutom våra egna viljor – och barnens…), inga bestämda stopp och inte särskilt mycket planerat förutom vilka hotell vi skall sova på. Och vi hoppas att allteftersom barnen blir större kan vi kanske skippa den biten också och bara ta in på “Zimmer Frei” när det är dags att sova. Den här gången var målet Österrike och vi tillbringade fem underbara dagar bland bergen i Saalbach, Zell am Zee och trakterna däromkring.

Innan vi åkte var mitt största projekt att se till att mina stora tomatplantor klarade sig utan mig.

Jag erkänner att de nästan har blivit lite som mina extra bebisar, och med den mängden omogna tomater som de har så hade det varit en smärre katastrof om de skulle torka ut.

Så jag involverade både grannar, svåger och svägerska samt en laddning semestervattnande slangar från Plantagen. Det enda trista var att jag hade hoppats på lite mogna tomater när vi kom hem… men de låter visst vänta på sig ett tag till har det visat sig. Så nu vill jag ha sooool för att alla tomater ska mogna!

Precis innan vi åkte var även vår enda (men stora) svartvinbärsbuske redo för skörd. Och rabarbern skördades en sista (eller möjligen näst sista) gång. Så det blev både rabarber- och svartvinbärsmarmelad att fylla kylen med innan vi åkte.

Apropå mat. Resan genom Europa fick mig att fundera.

Jag och Pelle kommer nästan alltid in på ämnet mat när vi är ute och bilar. Varför i hela världen finns det inte en enda väl fungerande nyttig matkedja där man skulle kunna äta fräsch mat under sin resa?. Tyvärr kommer vi alltid fram till samma slutsats – det är alltför dyrt och svårt att starta upp och etablera… Hur skulle någon kunna konkurrera ut jättar som McDonalds och Burger King?

Resan ner är ju inga problem, bara man har plats för en hyfsad kylväska. Så då mumsade vi på pastasallad, quinoasallad och diverse frukt och grönt. Varvat med det obligatoriska färdgodiset förstås ;-). Och det var väldigt skönt att slippa vara hänvisad till pommes frites, sladdriga hamburgare och wienerschnitzel…

På vårt hotell hade vi också väldigt bra mat. Mycket lokalt österrikiskt, fin salladsbuffé och stor frukost. Tyvärr blir det inga bilder på den eftersom det var så mörkt i restaurangen att maten inte kunde göras rättvisa på bild.

Det enda jag tycker är lite synd är att det alltid tas för givet att barn bara tycker om friterad mat och korv. Deras buffé bestod i princip varje dag av pommes frites med olika tillbehör som korv, schnitzel och hamburgare.

Och resan hem (även om den bara varade i två dygn) fick mig att må illa. Det enda som finns längs autobahn är ju friterat. Och det går inte ens att köpa en naturell youghurt på en bensinmack. Andra dagen var vi tvungna att ta en avstickare från motorvägen för att hitta en vanlig matbutik där vi kunde köpa frukt och naturell youghurt. Ja, jag fick allvarliga “cravings” efter yoghurt trots att jag absolut inte är gravid.

Jag tänker mycket på mat.

Och även om jag inte är något hälsofreak (my goodness, jag älskar ju smågodis och kakor!) så har jag börjat tänka ännu mera att det är ju vardagsmaten som är det viktiga. I alla fall för oss som har familj och inte har varken tid eller lust med krångliga recept och avancerade uppläggningar.

Men att däremot sväva ut och lyxa till vardagsmaten, och vardagsdukningen lite extra – det är något jag vill satsa ännu mer på. Och jag tror, att om vi lär våra barn att fräscha, säsongsbetonade (gärna ekologiska när tillgången tillåter) råvaror är det bästa och det godaste så har vi i alla fall kommit en liten bit på väg mot en mer hållbar livsstil för framtiden.

Här kommer lite mer bilder från vår resa och lite längre ned i bloggposten får ni veta vad jag gjorde när vi kom hem igen…

När vi kom hem i onsdags var jag riktigt sugen på att laga mat igen. Jag hade verkligen hoppats att några tomater skulle vara mogna så att jag kunde göra något gott av dem. Men eftersom så inte var fallet fick jag stilla mitt sug med köpta tomater tillsvidare…

Vår andra dag hemma i Göteborg igen tog jag en liten tur till Bärby Självplock för att se vad som var aktuellt att plocka just nu. Det blev både bondbönor, lök (röd & gul), rödbetor och hallon. Barnen blev ivriga att se vad som fanns inuti de gigantiska bondbönsskidorna och ville genast hjälpa till med att sprita dem.

På kvällen gjorde jag en liten “skördemåltid” som bestod av crostini med bondbönsröra, rödbetscarpaccio och små lammfärsbiffar kryddade med vitlök, chili och spiskummin (ej med på bild och inget recept).

Bondbönsröra
bondbönor
olivolja
myntablad
vitlök
pressad citron
riven parmesan
salt & peppar

1) Sprita bönorna och koka dem cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Skölj dem i kallt vatten och så snart de är lagom varma pillar du bort det vita skalet runt bönorna.
2) Mosa eller mixa bönorna tillsammans med olivolja, finhackade myntablad, riven vitlök, citronsaft och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Dimensionerna är inte så viktiga utan smaka av tills du tycker att det är gott! Servera på brödskivor som du penslat med olivolja och rostat under grillen i ugnen.

Rödbetscarpaccio
några nyupptagna rödbetor (tar du “gamla” betor måste de kokas först)
olivolja
pressad citron
getost
rosmarin
salt & peppar

1) Tvätta rödbetorna noga genom att skrubba dem med en rotfruktsborste. Skiva dem sedan tunt, tunt med hjälp av en mandolin.
2) Lägg upp på fat. Pressa över citron och ringla olivolja över. Smula getost som topping och krydda med salt, peppar och finhackad rosmarin.

Dimensionerna är inte så viktiga och det går inte att misslyckas – förutsatt att du använder en mandolin så att skivorna blir tillräckligt tunna!

Till sist ska jag försöka fresta med mina “Raspberry Smoothie Popsicles”. Och de kommer från en tanke som föddes när jag funderade på ett nyttigt och lockande mellanmål för barn. Det här är helt enkelt fryst smoothie! Och även om mina barn älskar smoothie så kan ju intresset svalna om man får något lite för ofta. Så jag tänkte att det kunde passa i värmen att frysa smoothien till fina glassar! Då fick jag även användning för de fina rymdraketsformarna som jag köpte tidigare i våras. Och så passar de även oss vuxna förstås. Om inte barnen äter upp dem först vill säga!

Raspberry Smoothie Popsicles
Det här behövs till cirka 6 glassar à 100 ml/styck:

250 g hallon (färska eller djupfrysta)
2,5 dl turkisk yoghurt
1 liten banan
2-3 tsk vaniljsocker
en skvätt mjölk

1) Mixa alla ingredienser utom mjölken. Späd med mjölk mot slutet till lagom konsistens för att kunna hälla smeten i glassformar.
2) Fördela smeten i glassformar eller små muggar.
3) Frys in. Efter 1-2 timmar är det lagom att sticka i glasspinnar. Fortsätt frysa minst 6 timmar till.

Det här är det perfekta mellanmålet för hungriga och trötta barn efter en lång dag på stranden! Enjoy!

show hide 11 comments

Erika - July 30, 2012 - 10:03 am

Vilket ljuvligt inspirerande inlägg! Älskar semesterbilderna och bara måste testa de där glassarna till barnen. En annan sak också – du har möjligtvis inte funderat på att hålla workshops eller liknande inom matfotografi? Själv tycker jag det är så kul att laga mat och baka och funderar på att börja blogga, men känner att jag skulle behöva lite hjälp med fotobiten…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - July 30, 2012 - 11:47 am

Hej Erika! Vad kul att du gillar’t! Jag har faktiskt snuddat vid tanken på att någon gång i framtiden börja med workshops. Fast jag trodde inte att någon skulle vara intresserad ;-) Jag återkommer om det blir aktuellt att försöka!

Hanna - July 30, 2012 - 11:55 am

Härligt med bilresa i Europa! Det är precis vad jag också ägnat mig åt. Och vilket härligt inlägg du bjuder på här i bloggen, fina bilder och härliga recept!

Katarina - July 30, 2012 - 12:18 pm

Hej! Tack för dina kommentarer hos mig och roligt att du hittade min blogg! Vilka jättefina bilder du tagit på er resa, helt underbart! Och så mycket gott du bjuder på! Kram

Charlotte Johansson - August 1, 2012 - 9:29 pm

Att frysa smoothien till glassar var ju ett toppenbra tips! Gillar dina inlägg med tips och recept, det är kanonbra inspiration! Och så alla dina fantastiskt fina bilder! :-)

Sofie mumsfillibaba - August 6, 2012 - 8:22 am

Förstår hur du tänker och håller med. max stannar jag gärna på i Sverige. lite fräschare.
Har också funderat på att ta en tur till bärby. har aldrig varit där.

Christina - August 8, 2012 - 12:39 pm

Underbara bilder! Haller med dig anagende friterat, det ater vi i princip aldrig! Blir jattesugen pa att gora flera av dina recept men det ar inte alltid man hittar alla ingredienser har! Har provat de langrostade tomaterna, som du skrivit om innan, och de gick snabbt at! Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 8, 2012 - 1:06 pm

Hej Christina! Vad roligt att höra från dig och vad roligt att du provat tomaterna – ljuvligt att göra med lite “sämre” tomater så att de får mera smak! Nu kom jag att tänka på våra härliga matkvällar i Shanghai också… ljuva minnen! Kram

Eva - August 17, 2012 - 11:19 pm

De glassarna ska jag testa! Vilka ljuvliga bilder på mat blir så sugen!
Ska gå på Matildas matfotokurs i Stockholm om två veckor och hoppas få öva en massa då!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 18, 2012 - 2:55 pm

Spännande med kursen Eva! Jag var ju och tittade/lyssnade på henne i Jkp tidigare i somras och det var spännande att se hur hon jobbar tillsammans med kocken.

Semester - July 29, 2012 - 4:16 pm

[…] varit bortrest ett tag. Är du nyfiken på vad jag har gjort så kan du kika in på min andra blogg Dagmar’s Kitchen. Jag kommer att vara ledig ett tag till – förutom lördagarna i augusti då jag kommer att […]