Björnbärs- & äppelpaj med mandelmassa & valnötssmul

Man behöver inte ha så mycket av varje sort av bär eller frukt i sin trädgård för att kunna göra något gott av det – det är bara att blanda och experimentera med det man har! Och har du det inte i din trädgård kanske det finns i närmsta skogsdunge? Många av oss har säkert ett litet björnbärssnår någonstans i närheten, och närodlade äpplen finns det så det räcker och blir över i nästan hela landet så här års. Och har du inga egna kan du ju alltid fråga grannen om du får hjälpa till att plocka fallfrukt!

Jag har säkert sett det någonstans förut (intet nytt under solen som bekant!), men jag har haft den här idén med mandelmassa som sötningsmedel i huvudet ett tag. Och så plötsligt föll det på plats när jag kom på att jag skulle göra små minipajer av våra väldigt få, men goda, björnbär som växer här på tomten. Vi har som sagt inte många, även om de har blivit betydligt fler och större efter vårens beskärning. Och många av dem som redan mognat har Tuva och Egon ätit upp ;-). Men jag fick i alla fall tag på en handfull till de här små pajerna och drygade ut med äpplen.

Mandelmassa istället för socker på bären – mums! – och lite flingsalt blir pricken över i eftersom jag älskar den lilla brytningen av salt & sött. Hoppas ni gillar det också!

Björnbärs- & äppelpaj med mandelmassa & valnötssmul
Det här behövs till 8 små pajer:

2 dl björnbär (eller ta så många du har och fyll på med äpplen)
2 normalstora äpplen eller 4 mindre
75 g mandelmassa i små tärningar
1/2 pressad citron
flingsalt
kanel
smör till formarna

Smuldeg:
100 g smör
1,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
50 g valnötter

1) Sätt ugnen på 200 grader och smörj 8 små pajformar med lite smör.
2) Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små klyftor. Fördela dem i formarna tillsammans med björnbären.
3) Lägg bitar av mandelmassa mellan bären. Pressa över lite citronsaft och smula en liten nypa flingsalt över bären. Pudra till sist lite kanel över.
4) Hacka valnötterna grovt och rör ihop alla ingredienser till smuldegen. Fördela den över formarna och grädda cirka 20 minuter eller tills smuldegen har fått fin färg.

Njut med lite vaniljglass eller hemgjord vaniljsås!

Gammeldags vaniljsås
Det här behövs till 4 personer:

2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1/2 dl strösocker
4 ekologiska äggulor
1/2 dl majsstärkelse
2 msk smör
1-2 dl lättvispad grädde

1) Koka upp mjölk tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur vaniljstången.
2) Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
3) Slå över den heta mjölken under vispning.
4) Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat.
5) Smält smöret i den varma krämen under vispning.
6) Kyl den i ett vattenbad med is eller i kylskåp.
7) Vispa grädden lätt och vänd ihop med krämen till en fluffig vaniljsås.

Med det här receptet är jag också med och deltar i “Säsongens bästa” på bloggen Det Gröna Skafferiet, som nu i augusti belyser just havre som råvara. I mina pajer har havregrynen fått vara med för lite extra knaprigt och lite matigare smul! Och missa inte att kika in i Det Gröna Skafferiet och hälsa på hos Karoline som håller till där – en fantastisk matblogg som är ungefär lika “ny” som min tror jag. Ingen av oss har matbloggat i ett år ännu om jag förstått det hela rätt ;-).

show hide 7 comments

Katarina - August 23, 2012 - 2:02 pm

Åh, så gott de ser ut och björnbär är ju så goda!

Karoline | Gröna Skafferiet - August 24, 2012 - 12:43 pm

MUMS va gott det ser ut! Efter lunch kommer jag bege mig ut på björnbärsplockning som en följd av detta fina inlägg. Fredagsmyset blir en björnbärspaj! :)

Och superskoj att du ville vara med att bidra till Säsongens Bästa! :)

Trevlig helg!
Karoline

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 24, 2012 - 12:55 pm

Visst är det gott med björnbär – och de gör sig så grymt bra varma i just paj! Roligt att jag kunde inspirera lite Karoline! Och faktum är att det var just björnbärspaj (eller kanske delvis…) som fick min man på “fall” för sisådär en 12 år sedan ;-)

Karoline | Gröna Skafferiet - August 24, 2012 - 6:35 pm

Vad häftigt Sonja! Då förstår jag att björnbär är en favorit i ert hushåll! ;) Nu är förresten en hel drös björnbär plockade här också, nära 4 liter blev det minsann!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 24, 2012 - 7:15 pm

Det var det värsta!! Fyra liter!! Nu blir jag lite avis. Men bara lite ;-). Hoppas få se någon spännande björnbärskreation hos dig snart istället!

Linda - September 9, 2013 - 9:52 pm

Så otroligt fint! Jag blir ju riktigt sugen på dessa godingar =) Vilken trevlig blogg, här kommer jag titta in mer!

[…] kitchen gjorde Björnbärs- & äppelpaj med mandelmassa och valnötssmak som fick mig att hoppa på cykeln och plocka ett par liter […]