En oumbärlig kokbok & Äppelkompott

Jag är en sån som samlar på kokböcker. Men inte för att jag brukar laga några av recepten. Visst händer det att jag gör det, men först och främst frossar jag i kokböcker för deras färg, form och foto. En ful kokbok göre sig icke besvär! Jag bläddrar, tittar på bilderna, känner och luktar (!) på pappret (ja, jag är en riktig pappersnörd också när det gäller böcker!) och jag blir inspirerad! Om boken är fin alltså.

Men det finns en bok i min kokbokshylla som jag återkommer till gång på gång. Trots att just mitt exemplar från 1991 är ganska ful… (förlåt om någon tog illa vid sig nu!). Och det är klassikern Vår Kokbok. Nu har den dock uppdaterats ser jag, och provläsningsuppslagen på Bokus ser riktigt inspirerande ut! Hursomhelst – Vår Kokbok är boken man ska ta fram om man vill veta hur man ska frysa in rabarber, koka potatis, göra en bottenredning, stycka en kyckling eller, som i mitt fall just nu – Vad i hela friden ska jag göra med alla äpplen?

Vi har bara bott i det här huset med sina två stora gamla äppelträd i två år. Och förra hösten (vår första efter inflyttningen) kom det bara små skruttäpplen som var både maskätna och fläckiga. Men så efter vårens beskärning som utfördes av duktiga (och trevliga!) Josefina + kollega på Trädgårdsplanket har vi fått massor av fina, stora äpplen på båda träden! Och det ena trädet (av ännu obestämd sort…) har mogna äpplen nu. Det andra (som jag tror är ett Aroma) kommer att mogna senare. Hursomhelst har vi nästan skördat all frukt på det första trädet och av det har vi gjort både äppelpajer, sallader och så en hel massa äppelkompott!

Och det var just äppelkompotten som jag fick uppslag till i Vår Kokbok. Eftersom jag inte har någon Assistent kunde jag inte göra äppelmos på klassiskt vis. Men däremot skala, kärna ur och koka kompott på dem! Det var bara det att jag såg framför mig hur trött jag skulle bli av att skala och kärna ur alla dessa äpplen “för hand”, och insåg att det var dags att köpa en sån där äppelsvarv som jag har sett så många gånger. Sagt och gjort – en äppelsvarv/äppelskalare fick det bli, och sedan gick både skalning, urkärning och skivning som en barnlek. I ordets rätta bemärkelse, för båda barnen har varit mer än villiga att hjälpa till med det arbetet! Häromkvällen var det Egon som kom och frågade om han fick hjälpa till att “veva”.

Och enligt min kära kokbok/uppslagsbok i köket så skulle det sedan bara vara att koka upp äpplena med lite vatten och tillsätta lite socker och askorbinsyra (behövs för att inte kompotten skall mörkna). Och vips så hade vi tre liter färdig äppelkompott portionsförpackat i frysen.

Och här får ni min egen variant av äppelkompotten. Dimensionerna är inte så viktiga och vilken sockermängd du tar beror såklart på hur söt du vill ha din kompott och hur söta dina äpplen är från början. Ny frukostfavorit är naturell yoghurt med hemgjord müsli, äppelkompott och lite kanel – mums!

Äppelkompott
Det här behöver du:

äpplen (valfri mängd – du kan koka i omgångar allteftersom de mognar)
vatten
socker (cirka 3/4 dl per liter kompott)
askorbinsyra (1 krm per liter kompott)

1) Skala, kärna ur och skiva alla äpplen. Lägg dem allteftersom de är klara i en skål med vatten och askorbinsyra så att de inte mörknar. Använd cirka 1 krm askorbinsyra/liter vatten.
2) Täck bottnen i en kastrull med vatten. Tag upp äpplena ur “vattenbadet” och koka dem sakta mjuka under lock – det tar 5-15 minuter beroende på äppelsort.
3) Mosa äpplena lätt med en potatisstöt, eller vispa dem lätt med en elvisp.
4) Tillsätt socker och askorbinsyra och rör tills sockret lösts upp. Smaka dig fram hur mycket socker du vill ha – tag lite i taget!

Och så tar jag tacksamt emot förslag på vilken äppelsort det kan vara som mognar nu, har lätt rödspräcklig färg och smakar friskt och syrligt (det är äpplena på den blå stolen). Den enda tidiga äppelsorten jag har koll på är nämligen Transparante Blanche, och den är det ju inte…

Vad kan det vara tror ni?

show hide 3 comments

Maria - August 26, 2012 - 8:46 am

Hej!
Kul med svarven. Gör man något med skalen? BLir så fina remsor…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 26, 2012 - 6:42 pm

Hej Maria! Visst blir skalen fina! Vi har inte gjort något med dem, förutom att barnen har knaprat lite på dem. Så de har hamnat i komposten och blir väl biologiskt bränsle så småningom… Hade vi haft grisar, hönor eller dylikt antar jag att de hade gått åt som djurmat ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 10, 2012 - 10:56 am

Edit 2012-09-01: Fick veta av två ganska säkra källor att äppelsorten troligen är Säfvstaholm.