Husmorstipset No.1

Hej alla! Nu lägger jag till en kategori här på bloggen – nämligen Husmorstipset. Inte för att jag är någon fullfjädrad “husmor” precis, men ett och annat tips har man ju som man kan dela med sig av! Och jag ser fram emot alternativa tips på samma tema i era kommentarer. Så kan vi hjälpa varandra med de där sakerna som man inte alltid har 100% koll på i köket!

Jag trodde att allt hopp var ute för min fina emaljkastrull från Riess när jag brände fast en riktigt tjock skorpa av mjölk i den häromdagen. Testade lite halvhjärtat att diska den med bakpulver. För jag hade väl med mig någonstans i bakhuvudet att just bakpulver kunde vara något… Men det gav inget resultat.

Så idag satte jag mig och googlade ämnet och fick genast fram ett par förslag som jag testade – och det funkade! Det är som magi – kastrullen är (nästan) som ny igen! Och jag var inte helt fel ute med bakpulvret – det var bara kokning med vatten som saknades. Så här gör du:

1) Strö ett par matskedar bakpulver i kastrullen. Täck med 1-2 dl vatten. Koka upp. Koka cirka 5-10 minuter och fyll på med lite mer vatten om det “kokar tjockt”. Skrapa under tiden med en trä- eller plastslev så lossnar det lättare.
2) Ta av kastrullen från värmen när det ser ut som om det mesta lossnat. Diska ur den och häll i något surt, tex. citronsyra, citronsaft eller ättika tillsammans med lite vatten. Koka upp igen och låt koka några minuter medan du skrapar ytterligare med sleven.
3) Diska ur och vips så är din kastrull fin igen! Lycka till!