Skördesallad & Oeufs en Cocotte

Idag har jag haft besök av min underbara skribentkollega och vän Marie. Det är så konstigt med vissa människor, för jag tror att vi båda kände redan första gången vi träffades att vi “klickade”. Inte bara som jobb-partners, utan även på det mer vänskapliga planet. Nu jobbar vi tillsammans en hel del då vi har börjat göra reportage inom trädgård/interiör (Marie skriver och jag fotar). Och just nu ska vi ta sista rycket med ett gäng fina sensommarträdgårdar innan det blir höst.

Men jag tror att vi måste sluta vara överoptimistiska och tro att vi ska kunna smida planer och “jobba” när vi ses “med barn”, för idag måste jag tyvärr medge att mina två vildingar visade sig från sin allra sämsta sida under tiden vi försökte äta och prata… Det blev inte så mycket pratat och jag tror att vi får se till att träffas under lugnare former nästa gång!

Hoppas att maten smakade i alla fall! Det blev en liten minibrunch ute i trädgården som bestod av en liten sallad av bland annat trädgårdens första mogna äpplen, risoni & polkabetor och så min favorit – Oeufs en Cocotte – världens bästa lilla snabbrätt!

Skördesallad med risoni & polkabetor
Det här behövs till fyra små portioner:
4 små polkabetor
1/2 fänkål
1/2 rödlök
2 syrliga äpplen + lite pressad citron
2 dl risoni
75 g fetaost
några fina salladsblad (tex. mangold & spenat)

Dressing
3 msk koncentrerad flädersaft
0,5 dl god olivolja eller rapsolja
4 msk hackade örter (jag använde mynta, gräslök & bladpersilja)
salt & peppar

1) Koka risonin enligt anvisningarna på paketet och låt svalna.
2) Tvätta polkabetorna noga och skrubba dem med en rotfruktsborste. Tvätta fänkål och äpplen och skala rödlöken.
3) Skiva polkabetor, fänkål & rödlök tunt på en mandolin. Skär äpplena i små kuber och pressa över lite citron så att de inte mörknar.
4) Blanda allt med risoni och salladsblad och smula över fetaosten.
5) Vispa ihop dressingen och ringla den över salladen.

Servera i små portionsskålar!

Oeufs en cocotte med rökt lax och gräslök
Det här behövs till 4 små formar:

4 ekologiska ägg
smör
2 skivor rökt lax
finhackad/klippt gräslök
ca 4 msk grädde
salt och peppar

1) Sätt ugnen på 200 grader och koka upp cirka 1,5-2 liter vatten i en kastrull eller vattenkokare. Vattnet skall användas till vattenbad i ugnen.
2) Smörj 4 små ugnsformar (typ ramekin) med ganska mycket smör. Lägg gärna en liten extra smörklump på botten av varje form.
3) Strimla laxen och finhacka gräslöken. Fördela lax och gräslök i botten på varje form. Smaksätt med peppar.
4) Knäck ett ägg i varje form. Häll försiktigt över lite grädde runt äggulan, men bara så att äggulan fortfarande syns.
5) Ställ formarna i en större ugnsform. Ställ in denna på ett galler mitt i ugnen och häll på kokande vatten (i den stora formen) så att det knappt når upp till de små formarnas kant.
6) Baka mitt i ugnen cirka 10 minuter för lös äggula och 12-15 minuter för en fastare gula. Prova dig fram vad som blir bäst i just din ugn.

Garnera med extra gräslök och eventuellt lite laxrom.

show hide 3 comments

Marie Onäng - August 14, 2012 - 9:03 pm

Tusen tack fina Sonja både för den ljuvliga lunchen och för dina fina ord. Oj, vad jag håller med om allt du skriver om hur vi “klickar” (Släng dig i väggen kungen!).

Gissar att de små busungarna somnade sött i sina sängar ikväll? ;-) Prata får vi göra längre fram och det vara bara befriande att konstatera att min son inte är unik i sina påhitt. Herregud vad de kan hitta på! Mailar dig imorgon – för trädgården jag var i var fullkomligt underbar!

Stor kram och giv oss styrka när barnen har sina “moments”.

Eva - August 17, 2012 - 11:31 pm

Mmm polkabetor är så goda och vackra med! Härliga bilder!!

sofie mumsfillibaba - August 18, 2012 - 10:08 pm

Så snygg polkabetan är. Vilka härliga smaker! Spännande dressing!