Somrig lökpaj

Jag kikar in och skriver lite fast jag egentligen har semester. Sitter nästan inget vid datorn, men fixar desto mer i köket. När vi är hemma vill säga. Fast det känns som vi hoppat ganska mycket hit och dit i sommar – trots att vi hade föreställt oss att vi skulle vara hemma ganska mycket. Hoppas ni har det riktigt bra oavsett om ni har semester eller har börjat jobba! Någon kanske börjar idag förresten?

Färsk lök är ju en av sommarens delikatesser, tycker jag! Så god tunt skivad i sallader eller varför inte finhackad med lite crème fraiche till en klick löjrom – mums! När jag var på Bärby Självplock i förra veckan plockade jag en hel del både röd och gul lök. Och jag ville göra något som var baserat på lök som även kändes somrigt och fräscht, så det blev en paj till kvällsmat häromkvällen.

Jag gjorde en helt vanlig klassisk pajdeg utan en massa grövre mjölsorter, och så testade jag att göra pajen på rå lök. I vanliga fall fräser man ju löken mjuk i smör först. Men jag tycker att det funkade riktigt bra (använde min mandolin för att få skivorna lövtunna) och smaken blev fräsch och somrig! Servera med en fräsch sallad och gärna lite timjan som gifter sig så bra med löken!

Somrig lökpaj
Det här behövs till en pajform som är ca 26 cm i diameter:

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

1) Mät upp mjölet i en skål. Skär det kylskåpskalla smöret i små bitar och lägg i dem.
2) Finfördela smöret i mjölet med en gaffel eller med fingrarna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
3) Tryck ut degen och platta till den med händerna i en pajform. Nagga den lätt med en gaffel och ställ kallt i 30 minuter.

Fyllning
2-3 färska lökar (röd, vit eller båda)
3 ägg
3 dl grädde eller gräddmjölk
salt och peppar
ev. finhackad timjan
2 dl riven lagrad prästost eller annan lagrad ost

1) Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ungen cirka 10 minuter. Förbered under tiden fyllningen:
2) Skiva löken tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och eventuellt lite finhackad timjan.
3) Fördela löken och den rivna osten i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda cirka 30 minuter i nedre delen av ugnen (samma temperatur som under förgräddningen av skalet).

Hoppas det smakar!

show hide 3 comments

Katarina - August 6, 2012 - 7:34 am

Mums, ser så gott ut!

Sofia - Hildas hem - August 7, 2012 - 8:50 am

Mycket vackra bilder! Jag har undvikit just lökpaj i många år eftersom jag blev sjuk efter att ha äåtit en för typ 15 år sedan … trots att det inte ens var pajens fel så sitter det kvar i minnet. Men jag börjar känna mig mogen för att testa igen, nu när du presenterar det så fint :)

Jag önskar dig en härlig tisdag!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 7, 2012 - 10:21 am

Känner igen det där Sofia!! Jag undvek oliver i många år efter att ha fått magsjuka dagen efter jag åt ett jättegott olivbröd… Och det var inte heller olivernas fel! Hoppas du får en bättre upplevelse om du provar lökpaj igen!