Äppelknutar med mandelmassa & vanilj

Vår trädgård svämmar nästan över av äpplen! Vi har bara två träd, men OJ så mycket äpplen det kommit i år! Och det är underbart att en solig, fuktig och lite råkall septembermorgon slå upp dörren och känna den sötsyrliga äppeldoften från alla nedfallna frukter. Mycket får förstås slängas i komposten på grund av skador och mask, men det har redan blivit tre liter äppelkompott, ett antal äppelpajer och så nu då – Äppelknutar! Och det är bara med hjälp av äpplen från det ena trädet. Det andra är troligen klart att börja skörda om ett par veckor. Så ni kommer att få dras med mina äppelrecept här på bloggen ett bra tag till ;-).

Äppelknutarna knåpade jag ihop till Karolines ära. Visserligen gjorde jag det i förra veckan – innan jag visste att det var hon som skulle vinna Stora Matbloggspriset – men nu låtsas jag att dom är till din ära Karoline ;-). Det var i alla fall tack vare din bloggutmaning Säsongens Bästa som jag försökte fundera ut något “nytt” och roligt att bidra med. Och även om jag vet att inget är nytt under solen (flera andra har säkert kommit på liknande varianter på bullknutar) så är det här helt och hållet min egen komposition.

Och som vanligt tjatar jag på om flingsaltet i fyllningen! Det blir SÅ gott att bryta av det söta med lite salt. Det ger en knäckig och lite “vuxnare” smak. Tycker jag. Säg gärna vad ni tycker om ni testar!

Äppelknutar med mandelmassa & vanilj
Det här behövs till ca. 40 stora bullar:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
1-2 tsk mortlade kardemummakärnor (eller färdigmalen)
1-1,3 l vetemjöl
ett ägg till pensling
hackade valnötter och råsocker att strö över

Fyllning:
150 g smör
3 msk socker
1 tsk äkta Bourbon Vaniljpulver (eller skrap från en vaniljstång)
en rejäl nypa flingsalt
100 g mandelmassa
2-3 syrliga äpplen + lite citronsaft

1) Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, cirka 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och häll lite av degvätskan över. Rör med en trägaffel tills jästen lösts upp.
2) Tillsätt socker, salt, kardemumma och resten av degvätskan.
3) Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen med en trägaffel (eller i en matberedare). Tillsätt mjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. Det här är emot allt vad jag läst om bakning (bagare verkar vara så exakta med måtten…) men jag tycker inte att man behöver mäta mjölmängden. Jag har lärt mig att känna hur degen skall vara – och innan jäsning skall den fortfarande vara lite kladdig. Då jäser den bäst! Jäs under bakduk minst 30 minuter, men gärna mer.
4) Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den jämn och fin. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela den i två delar och kavla ut den första till en stor rektangel.
5) Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Pressa lite citronsaft över så att de inte mörknar. Rör ihop smör, socker, vanilj och salt till fyllningen (tina smöret lite i micron så blir det lätt att bre på).
6) * Bred ut hälften av smörröran på den utkavlade degen och fördela sedan hälften av äppelbitarna ovanpå. Riv (använd rivjärn) till sist hälften av mandelmassan grovt över äpplena.
7) Vik ihop degrektangeln på längden. Skär ut 1,5 cm breda remsor med hjälp av en degsporre eller vass kniv. Tvinna remsorna, slå en enkel knut på dem och vik in knutändarna till en fin form. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Kavla sedan ut den andra degbiten och upprepa proceduren *.
7) Sätt ugnen på 250 grader. Täck bullarna med bakduk och jäs ytterligare minst 30 minuter på plåten. Pensla med ägg och toppa med hackade valnötter och råsocker. Grädda cirka 7-8 minuter (mitt i ugnen).

Tag med dig ett härligt magasin, en kopp kaffe och ett gäng bullar. Sätt dig under ett äppelträd och njut. Och om det regnar, eller om du inte har något äppelträd, går det förstås lika bra att sitta i sängen eller vid tv:n ;-).

Vilket är ditt bästa äppelrecept? Länka gärna till receptet i kommentarsfältet!

show hide 5 comments

Katarina - September 7, 2012 - 10:28 am
Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 7, 2012 - 10:31 am

Tack Katarina! De där sista (apple muffin…) gick jag igång på direkt! Älskar knäckiga saker med nötter!

Karoline | Gröna Skafferiet - September 7, 2012 - 6:58 pm

Söta du! :) Så fina äppelknutarna ser ut och jag kan bara föreställa mig hur goda de är! Jag älskar äpple och tycker också att i princip alla söta grejer blir mycket bättre med salt i!

Trevlig helg och kram på dig!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 12, 2012 - 9:28 am

Salt+sött=sant, Karoline! Ha en trevlig helg du med! Kram

[…] Dagmars kitchen bjöd på äppelknutar med mandelmassa och vanilj. […]