Donna Hay’s Brownie Cookies

Jag älskar att baka, men hinner nästan aldrig prova något nytt hur sugen jag än kan bli av att titta runt på nätet och i kokböcker. Ska jag baka så är det nästan alltid en ny sats kanelbullar (japp, barnen äter massor!) eller Chocolate Chip Cookies – min stora last. Och underligt nog har jag nog aldrig haft med de små raringarna här på bloggen när jag tänker efter… Kanske för att jag nästan alltid bakar på kvällen, och jag vägrar fota i bristfälligt ljus. Så kan det vara.

Tillbaka till kakorna som jag skulle skriva om idag. Hursomhelst så satt jag häromkvällen och surfade runt lite och hamnade på underbara Donna Hay’s hemsida. Och så såg jag de här kakorna och har inte kunnat släppa dem med tanken. Jag var tvungen att baka!

Och eftersom det är fredag, och jag har en massa saker jag ska avsluta innan helgen så lämnar jag er med receptet och mina bilder och hoppas att ni blir lika sugna som jag blev. Receptet som jag översatt och testat är halva satsen av Donnas, eftersom jag tyckte det räckte med 6 dubbla. Trevlig helg på er!

Brownie Cookies med Jordnötssmörfrosting
Det här behövs till sex dubbla kakor med ett tjockt lager frosting:

175 g choklad av bra kvalitet, hackad
20 g smör
1 ägg
75g riktigt fint socker (caster sugar)
1/2 tsk vaniljextrakt eller motsvarande
knappt 20 g vetemjöl
en knivsudd bakpulver

Jordnötssmörfrosting
1/2 kopp florsocker
1/2 kopp mjukt jordnötssmör
40 g smör
1/2 tsk vaniljextrakt eller motsvarande
40 ml grädde

1) Sätt ugnen på 180 grader.
2) Lägg 100 g av den hackade chokladen tillsammans med smöret i en kastrull och smält sakta på låg värme.
3) Vispa ägg, socker och vanilj med en elvisp tills det är vitt och luftigt.
4) Sikta ned vetemjöl+bakpulver och vänd ner choklad/smörblandningen och resten av den hackade chokladen i äggblandningen. Låt smeten stå och vila i 10 minuter.
5) Lägg matskedsstora klickar av smeten på bakplåtspapper på plåtar. Baka 8-10 minuter tills ytan börjar spricka. Låt kakorna svalna på plåten.

1) Vispa ihop florsocker, jordnötssmör, smör och vanilj till frostingen. Vispa tills allt är väl blandat och luftigt. Tillsätt sedan grädden och vispa ytterligare någon minut.
2) Bred fyllningen på sex av dina 12 kakor och lägg ihop.

Jag har själv inget emot att använda kopp-mått istället för deciliter, och därför har jag angett de engelska måtten här. 1/2 kopp motsvarar cirka 1.25 deciliter. Det är en stor fördel att ha en bra hushållsvåg när man skall baka enligt engelska/amerikanska recept och jag har själv vägt mängden mjöl i detta recept, därav är inget matskeds- eller decilitermått angivet.

show hide 6 comments

Mitt skafferi - September 28, 2012 - 11:50 am

Riktigt riktigt gott såg det här ut! Vill hem och baka dem på en gång :)

Carolin - September 28, 2012 - 11:58 am

Snygga servetter ; )
Trevlig helg!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 28, 2012 - 12:01 pm

Ellerhur Carolin ;-) Nu kom de minsann till användning! Hoppas du kryar på dig snart! Kram

tina - September 30, 2012 - 9:30 pm

Men sådana här frestande bilder/recept borde ju nästan förbjudas. Säger hon som är avis/fikasugen/osv. ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 1, 2012 - 10:19 am

Ha ha, ja det kan man ju tycka Tina! Hade du kommit förbi hade du fått smaka ;-)

milla - October 1, 2012 - 9:02 pm

Vilka underbara kakor tror minsann jag kapar receptet :)