En klimatsmart omelett

Eftersom jag ofta sitter hemma och jobbar (dvs. när jag inte är ute och fotar) äter jag följdaktligen också ofta lunch hemma. Omelett är en av de absolut snabbaste, godaste och nyttigaste luncherna jag vet, och det var en av de rätter som jag minns att mamma tidigt lärde mig att laga själv.

När vi var ensamma hemma mamma och jag, då brukade vi laga omelett. Oftast blev det nog bara helt enkel omelett med lite tomat och skinka som jag minns det. Men numera tar jag ut svängarna lite vildare när jag lagar denna grymma äggrätt. Vilket innebär att jag slänger på lite av varje som råkar finnas hemma. Idag blev det extra tydligt för mig att det här också är en av de mest klimatsmarta rätterna du kan laga, eftersom du kan använda dig av precis vad som helst av det som råkar finnas hemma!

Idag hade jag både färsk spenat, purjolök och spetskål i kylskåpet som började närma sig “bäst före”. Så för att göra mig av med det strimlade jag ner det fint och smaksatte med prästost, rödlök och habanero chili. Passa er bara där så ni inte tar för mycket ;-). Jag tyckte jag smakade av den, och den kändes inte så stark. Men rackarns vad den bet!! Fast det var nog egentligen lite bra, för då blev jag kanske av med det sista av den envisa förkylningen som jag drog på mig förra helgen.

Så laga en omelett till kvällsmat eller till lunch imorgon vetja! Och se till att göra dig av med lite grejer som redan finns i kylskåpet och skapa din egen kombo för dagen. Ett ganska opretentiöst sätt att öva upp sin kreativitet i köket också!

Läs mer om klimatsmarta val i köket här. Just att slänga mindre mat hittar du överst på listan!

Har du något bra tips för att vara mer klimatsmart?

Min klimatsmarta omelett
Det här behövs för en stor omelett:

3 ägg
en skvätt grädde, mjölk eller vatten
en nypa salt

spetskål
purjolök
rödlök
spenat
chili
en bit god lagrad ost
smör till stekning
tomater & örtkryddor

1) Vispa ihop äggen med vätskan och en nypa salt.
2) Skölj och strimla spetskål, purjo, rödlök och chili fint. Skölj spenaten.
3) Fräs spetskål, purjo och rödlök någon minut i smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan på en tallrik och fräs sedan spenat och chili väldigt snabbt – max en minut, annars blir spenaten “soggig”. Salta och peppra och ta även spenaten åt sidan medan du steker omeletten.
4) Stek din omelett och riv över osten mot slutet när den fortfarande är lite krämig på ytan. Toppa med de lättfrästa grönsakerna, tomater, örter och eventuellt lite svartpeppar.

Eller hitta på din helt egna variant av det du har hemma för tillfället!

show hide 3 comments

Håkan - September 25, 2012 - 7:25 pm

Det smakar dubbelt så gott om man dessutom prickar in en måltid som inte bara är god utan även miljövänlig. Omelett var faktiskt riktigt länge sedan jag gjorde men det får det bli ändring på inom kort.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 26, 2012 - 12:30 pm

Ellerhur Håkan! Och just omelett är ju oslagbart för att “göra sig av med” råvaror som håller på att bli lite “skrumpna” :-)

Sanna - September 27, 2012 - 9:44 am

Åh det ser jättesmarrigt ut! Gillar lagrad ost i mat… mmm… Tänk vad bra att få lite miljöbra tips.