En matbloggares bekännelser

Jag ska erkänna en sak. Jag är 39 år och hade tills igår aldrig smakat ostron. Denna delikatess bland delikatesser ;-). Helt ärligt så har jag aldrig ens lockats av tanken att sörpla i mig en slemmig klump med smak av havsvatten och tång. Ja, det var min förutfattade mening om denna havets delikatess. Och tyvärr ska jag nu erkänna att min verkliga upplevelse av smaken stämde ganska exakt med den förutfattade meningen.

Jag är glad att jag fick prova. För man ska ju aldrig säga att man inte gillar något utan att prova. Men jag är helt klart en sådan person som nöjer mig med de enklare smakerna. En nyskördad morot, lättkokt med lite flingsalt och smör tycker jag är en mycket större delikatess. Men det kanske bara är jag?

Champagne, löjrom med mera slinker lätt ner. Men de stora finsmakardelikatesserna ostron och gåslever göre sig icke besvär. Det är nu för all framtid kontstaterat.

Anledningen till att jag i så här sen ålder äntligen fick prova ovannämnda delikatess var en lunch på Västsvenska Turistrådet som jag i egenskap av just matbloggare blivit inbjuden till. Vi fick smaka på ostron, rökt mussla, champinjonsoppa och till sist en fantastisk musselsoppa. Allt från lokala odlare. Och förutom att det var väldigt trevligt att få smaka på allt detta var det ännu trevligare att få träffa några andra härliga matbloggare från flera hörn i Sverige. Det är ju så roligt att få ett riktigt ansikte på dem som man bara träffat i cyberrymden förut.

En av dem var Karoline på Det Gröna Skafferiet, som jag följt med stort nöje sedan jag hittade till hennes blogg för bara ett par månader sedan. Jag har imponerats av hennes sätt att skriva och tilltalas även mycket av hennes bilder. Hon har helt enkelt en blogg som är väl värd ett (eller många) besök och inte undra på då att hon igår, på Mitt Kök-mässan, tilldelades Det Stora Matbloggspriset 2012! STORT grattis igen Karoline! Jag kommer såklart fortsätta följa din blogg och hoppas att vi ses snart igen.

Efter lunchen på Västsvenska Turistrådet tog jag en snabb sväng på Mitt Kök-mässan. Kikade runt och köpte lite smått och gott, som man gör på mässor ;-). Men den största behållningen var att jag äntligen fick tummen ur att boka en ekologisk grönsakslåda från Årstiderna till mig och familjen. För första leveransen (man kan ändra sedan om man vill) blir det en Lantlåda, vilken beskrevs som lådan för de modiga. Och jag återkommer om hur det går med mitt mod efter nästa fredag. Hursomhelst skulle den innehålla lite roligare rötter och grönsaker som man kanske inte hittar varje vecka i sin vanliga matbutik. Och jag älskar ju sånt! Men det bästa är ju att allt är ekologiskt odlat tycker jag!

Dagen avslutades med Matbloggarträff på kommunikationsbyrån (eller sanningsbyrån?) Truth. Att gå på matbloggarträffar är något helt nytt för mig eftersom jag inte har matbloggat så länge. Och jag får erkänna att jag var aningen skeptisk. I ungefär en minut. Sen var det enbart supertrevligt att träffa andra likasinnade, lika nördiga och lika matintresserade. Vi fick både lära oss ett och annat om smaksinnet i en mycket levande föreläsning av en annan matbloggs-pris-vinnare – Anders Öhman – och självklart också smaka på en massa gott. Bland annat grillade Pata Negra racks från Meat the World, haloumi & annat gott från Fontana och så ett ypperligt rosévin från St. Tropez – importerat av Ofwerman Imports.

Sammanfattning av dagen: Jag kommer helt klart fortsätta blogga om mat eftersom jag älskar det. Och det är en stor bonus att man plötsligt börjat få gå på såna här tillställningar bara för att man gör något man älskar ;-).

show hide 4 comments

Anders Öhman - September 7, 2012 - 12:46 pm

Kul att föreläsningen uppskattades. :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 7, 2012 - 12:48 pm

Den uppskattades mycket, Anders! Och du var fantastisk som föreläsare! Fast jag lärde mig visst ingenting… Sitter ju ändå här och skriver att det vi fick äta var just “gott” ;-)

Mattias, Bake My Day - September 7, 2012 - 9:50 pm

Jättetrevligt att träffas igår! Faaaen vad snygg blogg du har förresten! :)

Ha det bäst//Mattias

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 12, 2012 - 9:30 am

Tack och detsamma, Mattias!