Grön tomatmarmelad med ingefära

Jag hoppas ni haft en fin helg allihopa! Själv har jag gått och blivit förkyld och så kom ju den första riktiga höststormen, vilket påminde mig om att det var hög tid att plocka in lite av alla gröna tomater som trängs på min zebratomatplanta på balkongen. Så jag plockade in ett kilo och gjorde marmelad på dem tillsammans med lite (eller ganska mycket egentligen…) ingefära och citron. Perfekt höstmarmelad!

Vi har redan ätit av den både som frukostmarmelad, men även som ersättning till lingon/råsocker/balsamvinäger i den här haloumisalladen. Då fräste jag bara några matskedar av marmeladen snabbt tillsammans med rödlök & chili, vilket resulterade i en kryddig och väldigt god chutney som passar perfekt till haloumiostens sälta!

Jag kan verkligen rekommendera att göra en sats av den här marmeladen om du har odlat tomater och råkar ha många gröna som riskerar att inte mogna alls, eller drabbas av sjukdomar nu på höstkanten.

Grön tomatmarmelad med ingefära
Det här blir cirka 1 kilo marmelad:

1 kg gröna tomater
3 små ekologiska citroner
en stor bit färsk ingefära
1 dl vatten
600 g (ca 7 dl) strösocker

1) Skölj tomaterna och skär eventuellt bort fula delar. Borsta citronerna rena i varmt vatten. Skala en stor bit ingefära. Jag tog en bit som var ca. 7×4 cm.
2) Skär tomater och citroner i mindre bitar och plocka samtidigt bort eventuella citronkärnor. Hacka ingefäran fint.
3) Koka tomat/citron/ingefära med vattnet under lock 20-30 minuter.
4) Rör ner sockret. Koka upp igen och koka kraftigt utan lock 10-15 minuter.
5) Ös upp marmeladen på varma, perfekt rena burkar (jag kokar mina burkar och lock i vatten en kort stund). Sätt på lock och ställ upp-och-ner för att svalna.

show hide 5 comments

Linn - September 17, 2012 - 11:09 pm

Jag lider av ett allvarligt halloumiberoende och ett ännu gravare beroende av ingefära, så det här inlägget fick mitt hjärta att ta några glädjeskutt i bröstkorgen. Mums!

Beata - September 21, 2012 - 8:14 pm

Ser väldigt gott ut, ska jag komma ihåg när jag ger upp de envisa tomaterna…..

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 23, 2012 - 11:34 pm

Roligt att ni gillar det! Visst är sötstarkt ihop med haloumi gott Linn! Och så får jag be om ursäkt om din kommentar dröjt med att komma upp – den hade nämligen fastnat i spamfiltret och jag hittade precis ett gäng kommentarer där…

Christin - August 25, 2014 - 9:28 pm

Är det tänkt att citronskalet ska vara kvar?

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 26, 2014 - 10:22 am

Christin – japp!