Hungriga skolbarn, majskyckling och potatisstomp

I måndags hade jag besök här i köket av Eva. Hon var här för att hon var lite nyfiken på hur jag jobbar när jag lagar, stylar och fotar maten. Och vi hade en fantastiskt trevlig eftermiddag med mycket skratt och lite god mat – jag hoppas vi träffas snart igen så vi kan prata mer! Och så kommer ni troligen kunna läsa om hennes besök på en annan webbplats snart – jag återkommer om det när det blir aktuellt! Och jag kommer att blogga om maten vi lagade också, men det blir så mycket receptskrivande att jag inte riktigt hinner det just nu.

Idag tänkte jag bara skriva lite om maten vi åt här igår kväll… Vi som har barn vet ju att i perioder behöver de väldigt mycket mat. Medan andra perioder äter de nästan ingenting. Och de klarar sig oftast bra ändå! Det verkar som om naturen sköter det där med tillväxt, näringsbehov och hunger rätt bra av sig självt. Tuva har precis börjat ettan och jag misstänker att hon gör av med ganska mycket energi på att lära sig en massa nytt hela dagarna. Dessutom äter de lunch och mellanmål ganska tidigt, och hon är med andra ord utsvulten när jag hämtar henne vid fyratiden.

När vi kommer hem brukar det nästan alltid bli en morot, en frukt eller en kanelbulle till mellanmål. Direkt! Och dessutom är det bäst att ha mat på bordet innan 17.30 – helst tidigare – annars kan det gå helt åt skogen! Och då gäller det förstås att kunna få fram bra mat. Snabbt. Och självklart lyckas vi inte med det alltid. Det blir “bara” yoghurt och flingor till kvällsmat ibland också. Och ibland är det välsignat med halvfabrikat som fiskpinnar och chicken nuggets… Men det är inget fel på yoghurt och halvfabrikat alls. Bara det blir någon “riktig” lagad mat ibland också. Så tänker jag.

Och igår hade jag för en gångs skull kommit ihåg att förbereda för en helt och hållet hemlagad middag, och tagit fram majskycklingen ur frysen och skrubbat potatisen redan innan hämtning på skola och dagis. Ja, det är ju en av fördelarna med att jobba som frilans hemifrån. Men det är långt ifrån varje dag som det funkar att vara så väl förberedd. Trots att allt egentligen bara handlar om planering. Jag jobbade verkligen in i det sista, så jag hade en långtifrån stressfri arbetsdag, men det enda jag behövde komma ihåg var ju att tina kycklingen. Resten är hur snabbt fixat som helst!

Och så gillar jag ju att improvisera. Jag planerar inte alltid precis hur det ska bli. Till exempel smaksättningen av kycklingen. I det här fallet fick jag för mig precis när det var dags att laga till kycklingbitarna att jag skulle använda den gröna tomatmarmeladen som glaze. Tillsammans med lite honung, chili och vitlök blev det perfekt som kycklingsmaksättning. Och det fick jag bevisat av P som kom hem lite senare och lapade i sig nästan hela skyn från ugnsformen.

Till kycklingen blev det en lyxig vardagsfavorit som vi ätit flitigt hela sommaren – nämligen färskpotatisstomp. Inget kan vara godare, enklare och nyttigare. Man mosar ju skalet och allt, vilket innebär att det blir mycket mer vitaminer kvar! Extra bra för växande små människor.

Och medan Egon trotsigt vägrade komma till matbordet och äta tillsammans med mig och sin syster (han är inte alltid sådan…) så åt Tuva hungrigt upp två stora portioner stomp och en lite mindre portion kyckling. Och Egon åt upp sina två portioner senare framför tv:n…

Efter maten var hon en pigg och glad 7-åring igen, så vi tog en liten tur runt trädgården och upptäckte att det har blivit höst på riktigt. Några blad börjar få eldiga färger, äpplena är nästan plockmogna och mörkret kommer redan när solen försvunnit bakom berget. Men än blommar luktärterna, även om det börjar bli lite vildvuxet i det något vanskötta blomsterlandet. Så jag räknar det fortfarande som sensommar – eller möjligen tidig höst. Och jag älskar det!

Fortsätt ner om du vill läsa hur jag lagade maten. Lätt som en plätt med minimala förberedelser – perfekt mat för hungriga barn och stressade föräldrar! Men nu är jag lite nyfiken: Vad brukar du laga som är snabbt, nyttigt och gott för hela familjen?

Marmeladglaserad majskyckling
Det här behövs för 4-5 personer:

1 kg majskycklinglår (eller andra kycklingdelar)
2 msk grön tomatmarmelad (eller annan marmelad, till exempel någon med ingefära & apelsin)
1 msk honung
1 finhackad chilifrukt
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk kinesisk soya
2 tsk flingsalt
mycket nymalen svartpeppar

1) Tina kycklingen.
2) Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till glazen.
3) Läg kycklingdelarna i en ugnsfast form och pensla på glazen.
4) Stek mitt i ugnen ca. 40-50 minuter. Sätt på grillen de sista 5 minuterna så får du fin färg på skinnet.

Färskpotatisstomp
Det här behövs för 4-5 personer:

8-10 medelstora färskpotatisar
50 g mjukt smör
0,5-1 dl grädde eller mjölk
flingsalt
hackade örter, tex. gräslök

1) Koka upp en gryta med lättsaltat vatten. Skrubba och dela potatisarna i mindre bitar så blir de klara snabbare.
2) Lägg potatisarna i kokande vatten och koka ca 15 minuter. Känn efter med en potatissticka så vet du när de är klara.
3) Häll av vattnet och mosa potatisen grovt med en potatisstöt. Tillsätt smör, grädde (eller mjölk) och salt och mosa lite till.

Servera med kycklingen och ångkokade brytbönor!

show hide 4 comments

Erika - September 19, 2012 - 1:08 pm

Härliga bilder! Och vilket smidigt kycklingrecept – det måste jag prova!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 19, 2012 - 1:09 pm

Tack Erika! Ja gör det – superenkelt! Och som sagt så kan man ju vara hur kreativ som helst med marmeladsort och annat till glazen…

Håkan - September 19, 2012 - 1:18 pm

Snyggt! Du är verkligen en bra matfotograf! Det hela ser väldigt smakligt ut trevligt ut. Hade jag inte precis ätit lunch så skulle detta gjort mig hur hungrig som helst :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 19, 2012 - 1:27 pm

Tack snälla Håkan! Du får helt enkelt laga detta en annan dag ;-)