Kardemumma- & Chokladmuffins med Quinoa

Matminnen. Har vi inte en massa sådana utan att egentligen tänka på det särskilt ofta? Ett minne som jag har är en kaka som mamma alltid gjorde till jul när vi var “små” och bodde hemma. Det var en saftig, på gränsen till stabbig, men ack så god sockerkaka med kardemumma och choklad… Som sagt räknades den som julkaka hemma hos oss, och jag kan inte minnas att den bakades vid andra tider på året. Men minnet av den där kakan är alldeles för gott och “comforting” för att gömmas undan och bara tas fram en gång om året. Och nu när luften börjar bli svalare och höstmörkret kryper närmre inpå för varje dag som går, kan man gott unna sig lite “comfort food”!

Så jag tänkte på mammas kaka. Och eftersom jag försöker vara lite nyttig, åtminstone under de fem dagar som kallas “veckodagar”, så tänkte jag försöka kombinera de ljuva smakerna med lite nyttigheter.

Kokt quinoa är en sån sak som vi ofta får lite över, och som jag länge har tänkt borde funka att baka med. Så de här godingarna innehåller både kokt vit quinoa och dinkelmjöl. Och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra!

Kardemumma- & Chokladmuffins med Quinoa
Det här behövs till 12 stora muffins:

2 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
100 g mörk choklad av god kvalitet (jag använde Valrhona Guanaja 70%)

125 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl brunt farinsocker
250 ml naturell youghurt (jag använde Turkisk Yoghurt 10%)
2 ägg
2 dl kokt vit quinoa (använd rester eller koka ny enligt anvisning på paketet)

1) Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret på låg värme. Hacka chokladen fint.
2) Blanda ihop de båda mjölsorterna, bakpulver, bikarbonat, salt, kardemumma samt den hackade chokladen i en skål.
3) Tag av smöret från värmen och blanda i sockersorterna, youghurt, ägg och tills sist quinoan.
4) Använd en gummispatel för att vända ner mjölblandningen i smörblandningen, men rör inte för mycket – bara tills det är väl blandat.
5) Använd stora muffinsformar eller klipp till lagom stora fyrkanter av bakplåtspapper. Placera dem i en muffinsform för 12 muffins.
6) Fördela smeten i formarna. Cirka 2/3 av formen skall vara fylld.
6) Grädda mitt i ugnen cirka 12-15 minuter. Prova med en sticka – när den är “torr” är muffinsen klara! Låt svalna på galler.

Njut med gott samvete antingen till frukost, mellanmål eller fika!

Nu kommer jag testa quinoa i både bröd och bullar, för det blev verkligen otroligt saftigt och gott! Dessutom tillför det ju en lite matigare dimension till bakverken.

Har du provat att baka med quinoa någon gång?

show hide 4 comments

Katarina - September 13, 2012 - 12:29 pm

De här låter riktigt goda och nyttiga :)
Jag har bakat med quinoa:
http://hovkonditorn.blogspot.sg/2011/08/annorlunda-kaka-different-cake.html

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 13, 2012 - 12:34 pm

Roligt att du också bakat med quinoa Katarina! Det är ju bästa formen av återvinning att använda rester på det här viset. Din kaka ser också väldigt god ut!

Sofia - Hildas hem - September 13, 2012 - 3:30 pm

Jag gillar när man liksom kan nyttig-fiera sina bakverk. Det känns liksom lite bättre då :)
Har aldrig testat man det ska jag nog göra någon gång.

Lycka till med plommonkrämen :)

Jag önskar dig en fortsatt fin dag!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 16, 2012 - 5:32 pm

Ellerhur Sofia! Jag gillar också nyttifiering, men absolut inte på bekostnad av smak! Då äter jag hellre råkost för sig och smarriga bakverk för sig ;-) Men i det här fallet (och säkert många andra) funkade det riktigt bra!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

There was an error submitting your comment. Please try again.