Äpplen & Tomater – nu är det höst!

Det har varit en händelserik och intensiv höst för min del. En massa roliga saker har hänt jobbmässigt (kommer snart berätta lite här), Tuva har börjat skolan på riktigt med allt vad det innebär och P är oftast borta måndag-onsdag vilket gör att tiden går väldigt fort!

Och det har gått väldigt, väldigt fort från sommar till riktig höst. Och då menar jag verkligen riktig höst. Här i Göteborg har vi haft minst två riktiga höststormar vid det här laget, och i morse fick vi plötsligt leta fram isskraporna igen eftersom bilrutan var täckt av ett tjockt lager is när vi kom ut!

Så det var minsann i grevens tid som vi tog tag i lite höststädning av trädgården i söndags. Vi plockade in de sista tomaterna och sade adjö till årets tomatplantor.

Tuva blev nästan lite vemodig och ritade till och med en teckning av sin egen “Tiny Tim” som hon har vårdat så ömt på balkongen. Och hade det inte varit för att den fick löss så här på sluttampen så hade vi nog tagit in den och låtit de sista tomaterna mogna fram på plantan. Men nu blev det till att plocka av tomaterna, slänga plantorna och låta tomaterna mogna i sin skål på fönsterbrädan istället.

Av de här raringarna kommer jag troligen snart att göra såhär – eller så blir det en Tarte Tatin, något som jag länge velat testa med just tomater!

Och medan P fixade med gräset (för trots att vi har en självgående klippare så älskar han att hålla på…) så tog jag ännu en liten runda upp i vårt höga äppelträd för att få ner en laddning äpplen till. Och tur var väl det, eftersom vi ju hade frostpremiär i natt!

Dessutom hade vi en stor korg med äpplen som stod i källaren på “mogning” sedan förra helgen, och planen var att hinna ta hand om alla äpplena denna söndag.

När vi hade gjort det vi skulle utomhus, både på balkongen och i trädgården, började jag och Tuva laga till en äppelpaj. För det måste man väl få när man har jobbat i trädgården hela dagen?

Tuva är inte så förtjust i äpplen när de blir ugnsbakade så hon gjorde en egen liten pajform med bara smul i (erkänn att du också har tänkt tanken!), vilket P tyckte var lite fuskigt, eftersom han också hade velat ha det ;-). Men jag kan tillägga att han trots det sedan åt med god aptit av den traditionella pajen!

Doften av kanel och socker spred sig även ner till källaren där Egon satt och spelade på sitt nya Wii Lego Star Wars, och till och med han slet sig från spelet en stund för en liten fikapaus.

Och jag måste få berätta om en ny upptäckt! I min jakt på nyttigare alternativ till både socker och vitt mjöl har jag hittat något alldeles fantastiskt – nämligen kokossocker!

Och jag testade det i söndagens smulpaj. Är det inte nästan lite för bra för att vara sant? Ett socker med en lätt karamelliknande smak (jag älskar lite mustigare sockersmaker!) med ett GI på bara 35 (om man intresserar sig för sådant…) och som dessutom är så “sött” att det funkar att använda mindre mängd än vad man normalt gör. Och jag kan garantera att det inte finns någon som helst bismak av kokos, för det skulle man ju nästan kunna tro…

Nu har jag i och för sig bara testat på smulpaj ännu, och det är ju ganska förlåtande, men jag ska snart testa i andra bakverk och återkommer med recensioner då!

Smulpaj med kokossocker och brynt smör
Det här behövs till cirka 6 personer:

5 äpplen
kanel
2 tsk kokossocker

100 g smör
1,5 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 msk kokossocker
en nypa havssalt

1) Sätt ugnen på 220 grader.
2) Skala och kärna ur äpplena. Smörj en ugnssäker form med lite smör. Skiva äpplena tunt och lägg dem i formen. Pudra över kanel samt kokossocker.
3) Smält smöret på medelhög värme. Låt det stå och puttra, och rör om med jämna mellanrum, tills det börjar bli brunt och doftar nötaktigt. Det tar ungefär 5-10 minuter. Tag av från värmen.
4) Blanda ner mjölsorterna, kokossockret och salt direkt i kastrullen. Rör tills du får en smulig massa.
5) Bred ut smulet över äpplena och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Vaniljsås
Eftersom såsen helst skall svalna innan du använder den kan det vara bra att göra den någon timme i förväg

2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1/2 dl strösocker
4 ekologiska äggulor
1/2 dl majsstärkelse
2 msk smör
1-2 dl lättvispad grädde

1) Koka upp mjölk tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur vaniljstången.
2) Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
3) Slå över den heta mjölken under vispning.
4) Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat.
5) Smält smöret i den varma krämen under vispning.
6) Kyl den i ett vattenbad med is eller i kylskåp.
7) Vispa grädden lätt och vänd ihop med krämen till en fluffig vaniljsås.

Och efter pajen blev det mera äppelpyssel! En del av äpplena torkades, några blev infrysta i klyftor medan ett litet gäng blev till ännu mera äppelkompott att fylla frysen med. Så nu har vi äpplen både högt och lågt och resten av hösten och vintern är räddad!

Semitorkade äpplen
I en helt vanlig ugn kan du enkelt torka dina äpplen och sedan använda dem som snacks eller i müsli. Har du varmluft kan du torka på två eller tre plåtar i taget och då använda fler äpplen.

Du behöver äpplen och en sockerlag av vatten, socker och citron för att de inte skall mörkna.

1) Koka snabbt upp saften av en citron, 1 dl vatten och 2 dl strösocker. Låt sockerlagen svalna.
2) Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt och doppa dem snabbt i sockerlagen. Lägg dem på hushållspapper.
3) När du har skalat alla äpplen du vill använda skär du äppelskivorna i mindre bitar eller tärningar.
4) Sätt ugnen på 50 grader (gärna varmluft).
5) Bred ut de små äppelbitarna på bakplåtspapper. De skall ligga luftigt – då torkar de bäst.
6) Sätt in plåten/plåtarna i ugnen och sätt en trägaffel eller liknande i öppningen så att luckan står lite på glänt så att fukten försvinner ut.
7) Känn på dina äpplen lite då och då. Det kan ta 3-5 timmar innan de är klara. När de är färdiga skall de kännas halvtorkade och lite sega.

Och vill man läsa mer om torkning och annat spännande som man kan göra med sina äpplen, andra frukter och grönsaker så måste jag tipsa om Tareq Taylors fina bok Sylta, Safta och Lägg in som belyser en massa gamla hederliga metoder på ett modernt och oerhört snyggt sätt – både form- och fotomässigt! Jag älskar den!

Det kändes som vi var sent ute med höststädningen av trädgården i år. Har du städat i din trädgård ännu och vad har du gjort med din eventuella äppelskörd i år?

show hide 4 comments

Katarina - October 10, 2012 - 10:51 am

Vilka vackra bilder och smulpaj är en klassiker och roligt att du använde kokossocker! Tarte Tatin på tomater är mycket gott, jag har gjort en sådan här version; http://hovkonditorn.blogspot.sg/2011/10/tomato-tarte-tatin.html

Karin A - October 10, 2012 - 10:07 pm

Nämen, jag som just efterlyste lite äppletips! :) Tack för tipset om torkade äpplen – det ska jag pröva i helgen. Underbara bilder som alltid!

matmedmera - October 11, 2012 - 6:45 am

Älskar äpple, min favorit frukt

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 11, 2012 - 8:11 am

Karin – torkade äpplen är supergott! Och här hittar du ännu mera saker att göra med äpplen: http://www.dagmarskitchen.se/?s=äpplen&searchsubmit-top=Sök

Matmedmera – välkommen hit! Visst är äpplen fantastiskt! Jag får alltid lite ångest över att man inte hinner ta hand om alla + att så många blir förstörda när de ramlar ner från träden…