Dagmar’s Kitchen på Moderskeppet & Vitaminkick

För nästan en månad sedan fick jag besök här i köket av Eva Sjöberg för en liten intervju och mini-workshop. Och jag ska erkänna att jag blev både stolt och hedrad när Eva frågade om hon fick komma. För vad kunde jag ha av intresse att visa liksom?

Eva är gift med Mattias som driver Moderskeppet, och han leder även två grymma kurser inom fotografi (jag tog båda under 2008-2009) på Jönköpings Högskola. Kurserna går på distans, och vill du plugga så är det bråttom – ansökningstiden går ut den 15 oktober! Som ett litet tips bara.

Men nu tillbaks till Eva och varför hon ville komma hit! Hon hade kollat in mina bilder och var nyfiken på hur jag jobbar med befintligt ljus, rekvisita och sånt. Jag och Eva kände inte varandra tidigare, mer än att vi har setts i bloggvärlden ibland och kommenterat varandras bloggar (Eva finns även på Storalilla, och om ni inte visste det så finns jag även här.) Och det var så trevligt att träffas på riktigt – Eva var precis en sån sprudlande och härlig människa som jag hade trott!

Hursomhelst ville Eva se hur jag jobbar – allt från att laga maten till att styla och fota den. Och för er som inte visste det så använder jag bara befintligt ljus (=dagsljus) från ett fönster. Inga blixtar, softboxar eller annat. Och precis när jag sitter och skriver detta så inser jag hur korta arbetsdagarna kommer att bli snart. För under vinterhalvåret finns det ju här i Norden vissa begränsningar med att använda just bara befintligt ljus… Men jag älskar verkligen att jobba så här, och ser snarare mörkret som en utmaning! Då får man bättre disciplin på sig själv och så blir man faktiskt mer kreativ!

Nu ska inte jag babbla på mer om det där, för ni kan ju själva gå in och läsa Evas fina reportage om mig på Moderskeppet. Och om ni vill veta mer så går det bra att ställa frågor här i kommentarsfältet!

Jag tänkte också bjuda på en vitaminkick från den lilla brunchen som jag lagade till Eva (+ min fina vän och kollega Carolin som tittade förbi) den där måndagen i september. Det här är en riktig humörhöjare och vitaminkick som passar perfekt nu när det börjar bli höstmörkt och ruggigt.

Jag köper alltid ekologiska apelsiner numera. De är SÅ mycket godare och dessutom känns det faktiskt helt okej att även använda delar av skalet när de är obesprutade. När jag tänker efter så ska jag faktiskt gå och göra mig en sån här drink nu meddetsamma istället för en kopp kaffe till!

Vitaminkick med apelsin & ingefära
Vill man göra en mildare variant är det bara att ta lite mindre ingefära. Och är man inte så förtjust i fruktkött så är det bättre att bara pressa apelsinerna, men då får man ta minst dubbla mängden apelsiner för att få samma mängd dryck. Och använder du ekologiska apelsiner kan du med fördel mixa ned även lite av skalet!

Det här behövs till 2 stora glas:

1 citron
en stor bit ingefära (cirka 4×4 cm)
1 msk honung
2 apelsiner

1) Pressa citronen i en skål (välj en som är lämplig att mixa i) och ta bort eventuella kärnor. Riv ingefäran fint och blanda med citronsaft och honung.
2) Skala apelsinerna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i skålen och kör med mixerstav tills allt är väl mixat.

TIPS! Gör en stor sats när du ändå håller på så har ni till både frukost och mellanmål i ett par dagar. Perfekt för att mota bort förkylningar!

show hide 4 comments

Linn - October 13, 2012 - 8:43 pm

Kul, grattis! Min sambo finns också där just nu, i kursen som handlar om naturligt ljus. Kan bara hålla med om att inget klår det naturliga ljuset – det som kommer utifrån, utan gula glödlampor och stickiga lysrör :-)

Mary - m.ade b.y m.ary - October 14, 2012 - 7:58 pm

Tack söta du! Sörplar för fullt, hoppas det hjälper snart! Ha en skön kväll! Kram Mary

Jenny - October 15, 2012 - 8:09 am

Jag har undrat hur du kan få så mycket naturligt ljus i dina bilder. Du måste bo på en väldigt solig plats :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 15, 2012 - 8:41 am

Ha ha!! Ja, det kan man kanske tro Jenny! Och jag önskar att det vore så, men jag bor i Göteborg där det regnar och blåser var och varannan dag ;-). Nejdå, det går att få ljusa bilder med hjälp av ett fönster (dagtid förstås), rätt riktining på ljuset, rätt inställningar i kameran (gärna lite överexponering) och så förstås lite efterbehandling i Lightroom eller Photoshop.