En lätt liten lunch – Rödbetor med Fetaost & Jordärtskockssoppa med Lax & Smörfräst Palmkål

Jag har tänkt på din utmaning nästan hela oktober Karoline. Jag älskar ju rödbetor och har lagat en massa saker med denna ljuvt lilafärgade rot hela hösten. Men det har varit på kvällen varenda gång. Och eftersom jag fotar i dagsljus så har det inte blivit några bilder.

Så idag, sista dagen på din utmaning, tänkte jag att det vore väl förbenat om jag inte skulle lyckas få till något. Så jag gjorde mig helt enkelt en liten lunch med min favoritsallad: Rödbetor med fetaost. Och till det piffade jag upp gårdagskvällens jordärtskockssoppa med lite strimlad rökt lax och härlig smörfräst palmkål. Och lunchen var klar.

Det är ju en av fördelarna med att ha kontoret hemma. Man kan äta lunch precis när man vill och man kan laga precis vad man vill. Med det sagt så ska ni veta att det minsann blir knäckebröd, äggröra, omelett eller yoghurt med müsli minst ett par dagar i veckan också. Och det är inte heller varje dag som jag sitter här hemma vid datorn.

Men tillbaka till Karolines utmaning. Jag har funderat hit och dit och tänkt att jag skulle göra något alldeles enastående – kanske ett bakverk eller en ny och avancerad rätt… Men så kommer jag bara tillbaka till “mig själv” hela tiden, och jag gillar ju det enkla. Några få men goda ingredienser blir nästan alltid bäst, tycker jag. Så det fick helt enkelt bli en av favoriterna här hemma hos oss – kokta rödbetor med fetaost och lite olja, citron, salt & peppar och örter på det. Svårare är det inte. Och galet gott! Men ni får “receptet” ändå.

Rödbetor med Fetaost
Mängden rödbetor och fetaost reglerar du efter hur många som skall äta, därför står inget angivet här

rödbetor
fetaost
olivolja (eller annan god olja)
citron
salt & peppar
färska örter (oregano, timjan, rosmarin eller mynta är mina favoriter till rödbetor)

1) Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och häll på nytt kallt vatten så att de svalnar. Skrapa av skalet med en vass kniv eller med fingrarna. Låt gärna lite av rotspetsen sitta kvar – det blir så vackert!
2) Skär rödbetorna i mindre bitar och arrangera tillsammans med fetaost i bitar på ett fat. Ringla olja över och avsluta med lite pressad citron, salt & peppar och färska örter.

Njut som ensamrätt eller som en liten “side dish” till en större rätt. Passar också fint som en rätt på en buffé.

Men man kan väl inte äta bara rödbetor till lunch? Dessutom kräver min kropp något varmt att äta den här tiden på året. Så jag tog soppan som vi åt igår kväll och piffade den med lite rökt lax och smörfräst palmkål.

Palmkål (eller svartkål) var en ny bekantskap för mig – och den var jättegod! Precis som annan kål har den ett härligt tuggmotstånd och är fullproppad med fibrer och antioxidanter. Och anledningen till att jag hade den hemma var vår prenumeration på Årstidernas Lantlåda, där den fanns med i fredags.

Jordärtskockssoppa är visserligen väldigt god precis som den är, och då passar den bäst som en liten förrätt. Men med lite topping av något matigare blev den perfekt som en del av min lilla lunch.

Jordärtskockssoppa med Lax & Smörfräst Palmkål, 4 personer

600 g jordärtskockor
2 små potatisar
1 gul lök
1 liten purjolök
1 msk smör
1 liter vatten + 3 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 msk balsamvinäger
1 tsk flingsalt
vitpeppar

4 skivor rökt lax
4 palmkålsblad
smör
salt & peppar

1) Skala jordärtskockor, potatis och lök. Skär allt i mindre bitar och smörfräs i en rymlig kastrull.
2) Tillsätt vatten, fond och vin och låt koka 10 minuter. Tillsätt grädde och koka ytterligare 5 minuter.
3) Mixa soppan och smaka av med balsamvinäger, salt och vitpeppar.
4) Strimla laxen fint. Strimla palmkålen och fräs den i smör några minuter på medelvärme, smaka av med salt och peppar.
5) Häll upp soppan i skålar och fördela den frästa palmkålen i skålarna. Toppa med strimlad lax och lite färska örter.

Och jag har fortfarande mat över, så hade du varit här hade jag bjudit dig på en lunch jag tror du hade gillat Karoline. Undrar förresten om jag är sist med att “lämna in” till utmaningen? Är du sugen så har du dagen på dig – och har du aldrig kikat in hos Karoline i Det Gröna Skafferiet förut så råder jag dig att göra det nu! En fantastiskt fin blogg som dessutom vann “Det Stora Matbloggspriset” i år.

show hide 4 comments

Linn - October 31, 2012 - 6:40 pm

Jag gillar – och delar – din filosofi. Få råvaror av riktigt bra kvalitet och smart kombinerade – det blir som allra smarrigast. Man behöver inte krångla till det.

Mormorsglamour - October 31, 2012 - 9:38 pm

hittade hit via moderskeppet… och satt och skrattade lite för mig själv.
Gjorde precis samma mat i dag till middag… jordärtskocksoppa med rödbetor och fetaost. Din var dock lite lyxigare än min eftersom jag hade bara bacon och ingen lax och palmkål :)
Ha en bra kväll nu
/Helena

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 1, 2012 - 8:48 am

Linn – då är vi av helt samma åsikt!

Mormorsglamour – vad roligt att du hittade hit! Nu blev jag nyfiken på dig också (kikar in direkt…) Men vad skumt att vi åt nästan precis samma mat! Visst var det gott ;-)?

[…] Dagmars Kitchen ligger bakom den här förtjusande bilden på Rödbetor med Fetaost & Jordärtskockssoppa med Lax & Smörfräst Palmkål. […]