Fikon & Salamisallad med rostade Hasselnötter & Honungsvinägrett

Så här års måste man passa på att äta färska fikon! Om man hittar några fina vill säga. För tyvärr är det inte alltid de ser så roliga ut i butik här i Sverige. De är ofta antingen för hårda eller för mjuka – hopplöst omogna eller hopplöst övermogna. Men när jag var och handlade igår fanns de plötsligt bara där framför mig i fruktdisken. Helt perfekt mörklila med vackra gröna skiftningar, sidenlena och lagom mogna fikon. Och jag visste att jag måste ha dem!

Färska fikon skall ätas just färska tycker jag. Och den lite distinkt jordiga smaken gör sig perfekt i söt-salta kombinationer. Och gärna med något knaprigt och lite krispigt till. Så jag tänkte att en sallad med min favoritsalami Salame Napoli, lite honung/mynta/balsamico-vinägrett, rostade hasselnötter och hirs kanske kunde vara något. Så jag testade den här kombon till lunch idag och det blev verkligen gott.

Jag gjorde vinägretten med hasselnötsolja vilket smakar underbart, men det går lika bra med till exempel olivolja, rapsolja eller din personliga favorit. Och så har jag turen att ha en jättebuske med mynta i trädgården som fortfarande är hur fin som helst, så jag tog lite av den också.

Fikon & Salamisallad med rostade Hasselnötter & Honungsvinägrett, 4 personer

1 dl hirs
0,5 dl hasselnötter
4 fikon
8 skivor Salame Napoli (eller din favoritsalami alt. lufttorkad skinka)
solrosskott

Vinägrett
1 tsk honung
2 msk hasselnötsolja
1 msk vit balsamvinäger
salt & peppar
färsk mynta

1) Koka hirsgrynen enligt anvisningen på förpackningen. Fluffa dem lätt med en gaffel och lite olja.
2) Rosta hasselnötterna någon minut i en torr stekpanna. Låt svalna och grovhacka dem sedan.
3) Skölj fikonen försiktigt och dela dem i klyftor. Skölj även solrosskotten och rensa bort eventuella skaldelar.
4) Rör ihop honung, hasselnötsolja och vit balsamvinäger till vinägretten. Smaka av med salt och peppar och avsluta med lite hackad färsk mynta.
5) Lägg upp ingredienserna i små portionsskålar eller på ett större fat. Toppa med vinägretten.

Njut som ensam rätt med ett gott bröd, eller som en liten rätt tillsammans med andra smårätter. Bon appétit!

Och med det här så tar jag helg. Jag planerar att försöka vara ledig, eller åtminstone halvledig, på fredagar för att vara hemma med Egon. Ibland kommer det bara över mig hur snabbt tiden går, och vi har just insett (lite tröga föräldrar…) att det är Egons sista år på “dagis”, vilket innebär att vi får passa på nu att vara lediga när vi kan. Så imorgon går vi nog här hemma och skrotar han och jag, och eventuellt svarar jag bara på ett eller annat mejl om det behövs. Ha en riktigt fin helg allihopa och ät många färska fikon!

show hide 8 comments

Sandras Matkrypin - October 26, 2012 - 7:26 am

Vilken spännande rätt! Intressanta smakkombinationer och det ser så fräscht ut :)

Helena - October 26, 2012 - 9:08 am

Grattis! Du är dagens bloggtips hos oss.

Hälsn,
Helena

Eloge Magazine

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 26, 2012 - 9:50 am

Tack Sandra!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 26, 2012 - 9:51 am

Tack Helena! Jag såg det! Ni är så duktiga & proffsiga. Frågade långt i förväg om “lov” och verkar ha grymmaste framförhållningen och planeringen.

Tipsar alla om att gå in på Eloge och kolla – superfint webbmagasin!

Erika - October 26, 2012 - 8:30 pm

Fantastiskt vackert och säkert tokgott!

Sofia - October 28, 2012 - 9:03 am

Jisses! Det där är en sallad helt i min smak! Vad gott!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 1, 2012 - 9:05 am

Erika & Sofia – Tack! Snabbt och superenkelt att fixa till också!

Ulrica - November 15, 2012 - 9:07 pm

Det där snygga tyget har hemsökt mig ända sedan jag första gången såg det hos Cannelle et Vanille. Kan inte sluta tänka på det. VAR har du köpt det? Bara älskar det, och alla andra vackra tyger du har i dina foton. Tips mottages tacksamt på bra tygbutik. :)