Financier-muffins med Citrongräs & Björnbär

Nu har nästan alla löv blåst ner i vår trädgård. Igår gick vi knappt utanför dörren och nu behöver man verkligen det där innesittarmyset med en stor kopp thé och en riktigt god kaka.

Jag har blivit helt såld på tanken med financiers. Bara sug på orden brynt smör, vaniljstång och mandelmjöl en stund. Visst låter det gott? Och att göra financiers i muffinsform passar väldigt bra till vardags tycker jag. Att dessutom försöka göra dem lite nyttigare passar väl också väldigt bra? För har man kommit över 20-strecket – och det var cirka 20 år sedan jag gjorde det – så funkar det faktiskt inte (om man vill bibehålla rätt kroppsform) att äta smarriga bakverk varje dag… Om de inte är bakade på mandelmjöl och kokossocker förstås.

I de här muffinsen som jag testade i eftermiddags har jag använt mandelmjöl tillsammans med bovetemjöl och kokossocker, vilket ger dem ett betydligt lägre GI än traditionella financiers eller muffins. Och de är vrålgoda! Lita på mig, för jag är verkligen inte typen som gillar bakverk som gjorts nyttiga bara för sakens skull.

Vi hade dessutom några enstaka björnbär kvar från trädgården som låg i en burk i frysen. Och vad passar då bättre än att göra financier-muffins med björnbär. De fick även en liten touch av citrongräs, och det blev oväntat gott!

Financier-muffins med Citrongräs & Björnbär, 8 st

100 g smör
1 vaniljstång
1 1/4 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl kokossocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
4 äggvitor
1 citrongrässtjälk
björnbär att toppa med

1) Sätt ugnen på 180 grader och placera 8 muffinsformar i en muffinsplåt.
2) Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det får en svagt brun ton och börjar dofta nötigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i det brynta smöret och låt det stå och dra 10 minuter.
3) Blanda mjölsorter, kokossocker, bakpulver och flingsalt i en bunke.
4) Vispa äggvitorna till vitt skum. Det behöver inte vara hårt skum som till maränger, men det skall vara ordentligt fluffigt.
5) Tag upp vaniljstången ur smöret och blanda smöret med mjölblandningen. Finhacka citrongräset och vänd ner i smeten tillsammans med de vispade äggvitorna. Blanda försiktigt tills smeten är jämn.
6) Fördela smeten i muffinsformarna och garnera med björnbären. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

show hide 6 comments

Erika - October 31, 2012 - 8:56 am

Det ser grymt gott ut med bären på toppen! Och härligt med nyttigare grejer som är riktigt goda också. Ska testa i helgen!

Sofia - Hildas hem - October 31, 2012 - 9:19 am

Ohh, så gott det ser ut! Magen kurrade innan, men ännu mer nu när jag sett dina bilder. Du kan verkligen konsten att få det att se inbjudande ut.
Kokossocker var nytt för mig … intressant!

Tack för dina fina ord på min blogg, det gjorde mig väldigt glad! :)

Jag önskar dig en strålande dag!
Kram Sofia

Simone - October 31, 2012 - 12:12 pm

Åh vilken spännande kombination och så läckra bilder.

MY VESTLUND ' - October 31, 2012 - 1:51 pm

MUMS!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 1, 2012 - 9:04 am

Tack för alla era fina kommentarer!

Sofia – då måste du testa kokossocker! Inte för att jag är något hälsofreak, men eftersom jag älskar sötsaker och gärna vill äta dem, så är det ju bra om man kan nyttifiera (ditt ord!) dem ibland. Just kokossocker har ett så lågt GI som 35 – jämfört med vanligt socker som ligger på 97… Dyrt visserligen, men varför inte? Vanligt raffinerat strösocker är ju istället sjukt billigt och helt onödigt att äta för mycket av. Testa vetja!

Sara A - November 1, 2012 - 11:03 am

Vad goda dom såg ut!! Ska nog testa nästa gång det är dags att baka :)