Det är verkligen höst nu, vilket innebär mer mys inomhus. Och vad passar då bättre än att baka lite? Förutom att jag har bakat om lite här på bloggen så har jag också passat på att baka det här härliga brödet. Jag hoppas att ni kommer att gilla både bloggens nya utseende och brödet. Skriv gärna en liten kommentar vad du tycker – både negativt och positivt!
Filmjölkslimpa, bikarbonatsbröd eller i det här fallet snarare yoghurtbröd med bikarbonat. Kärt barn har i alla fall många namn. Vad brukar du kalla det – och brukar du baka på yoghurt eller filmjölk?
Just filmjölkslimpa bakades ofta hemma hos oss när jag var liten. Ekonomisk som min mamma var så misstänker jag att det bakades när det fanns en liter filmjölk i kylen som var nära utgångsdatum – eller som redan var utgången. För det vet väl alla vid det här laget att man inte skall slänga saker bara för att datumet är “förbi”?
Hursomhelst, vad du än väljer att kalla den här sortens bröd som varken innehåller jäst eller surdeg, så är det ett fantastiskt enkelt och härligt sätt att skapa höstmys i ett nafs! Degen är bara att röra ihop – allt i en enda bunke. Och just det här receptet som jag fick av min fina kollega Jannika när jag jobbade på Johannesens i Båstad, är ett av de bästa jag har provat! När hon hade med sig brödet till jobbet en kall vinterdag trodde jag inte på att det var sk. bikarbonatsbröd. Det var helt enkelt lite för gott för att vara det. Och jag vet inte hur många skivor jag stoppade i mig den där dagen…
Jannika kallar sitt bröd Julbröd, men det passar givetvis lika bra hela den mörka årstiden. Jag har bara modifierat receptet lite och bytt ut russinen mot lite mer frön.
Höstigt Fruktbröd med Nötter & Frön
Det här behövs till två bröd:
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
—
2 dl hela hasselnötter
2 dl skalade solrosfrön
3 dl torkade fikon eller aprikoser (alt. en blandning)
2 dl russin (här tog jag istället 0,5 dl vardera av sesamfrön och krossade linfrön)
—
1 liter naturell yoghurt
2 dl mörk sirap
—
Frön att strö på brödet + lite mjöl att pudra med
—
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två avlånga brödformar med smör och “bröa” sedan insidan av formarna med tex. sesamfrö eller solrosfrö.
2) Blanda samman mjölsorter, bikarbonat och salt i en stor bunke. Tillsätt nötter och torkad frukt. Ingenting behöver hackas eller delas – det är bara att tillsätta som det är.
3) Rör ned yoghurt och sirap och blanda till en jämn smet.
4) Fördela den kladdiga smeten i de två formarna och jämna eventuellt till ytan lite. Strö över valfria frön.
5) Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.
Njut med smör, en god ost och en stor kopp thé i höstmörkret. Jag lovar att det gör din dag eller kväll lite ljusare!
TIPS! Brödet är nästan allra godast efter en-två dagar (även om det är galet gott som nybakat också) så var inte rädd för att låta det ligga lite. Passar också väldigt bra till några goda lagrade ostar.
—
show hide 7 comments