Små bärpajer med mandel- och bovetesmul

På en fest i lördags blev jag sittandes med ett gäng trevliga tjejer och vi började prata om kakor, bakverk, pajer och om hur mycket vi gillar allt som är sött och gärna bakat… Undrar om det finns någon som verkligen inte gillar bakverk och annat sött? Visserligen vet jag många män (om man nu skall vara kategorisk) som inte är så förtjusta i sötsaker, men en smulpaj finns det väl ändå ingen som tackar nej till?

Hursomhelst kom vi in på mandelmjöl – ett sätt att göra bakverken lite nyttigare. De blir visserligen fetare (av nyttigt fett!), men med betydligt lägre innehåll av kolhydrater. Jag hade nästan glömt bort att jag brukade använda mandelmjöl ganska ofta för något år sedan, och genast på söndagen var jag tvungen att testa de här små bärpajerna på mina föräldrar som var på besök.

Och för att nyttifiera smulet ytterligare använde jag bovetemjöl (som ju egentligen inte är besläktat med vete alls – och dessutom helt glutenfritt) och så muscovadosocker för en intensiv söt smak utan att behöva använda så mycket! Till härligheten serverade jag lite mascarpone som jag rörde mjukt med en aning florsocker och vanilj. Hoppas ni gillar det lika mycket som vi gjorde!

TIPS! Du kan enkelt mala ditt eget mandelmjöl med en gammeldags mandelkvarn, eller i matberedaren. Egentligen skall man skålla mandlarna och ta bort skalet först, men jag tycker det är lite överkurs ;-). Du kan också köpa färdigt mandelmjöl i hälsokosthyllan i de flesta större livsmedelsbutiker, och då är skalet borttaget.

Små bärpajer med mandel- och bovetesmul
Det här behövs till sex små pajer:

ca 250 g blandade bär (jag tog hallon, blåbär och björnbär)
1/2 apelsin
smör till formarna

75 g smör
2 dl mandelmjöl
3/4 dl bovetemjöl
2 msk muscovadosocker
en nypa havssalt

1) Sätt ugnen på 220 grader.
2) Smörj formarna med smör och fördela bären i formarna så att de är nästan fyllda. Riv lite apelsinskal och pressa lite apelsinsaft över bären.
3) Smält smöret och blanda sedan alla ingredienser till smulet.
4) Toppa bären med smulet och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills ytan fått riktigt fin färg.

Njut med mascarponekräm!

Mascarponekräm
1 burk mascarpone
1 msk florocker
1/2 vaniljstång

1) Rör mascarponen mjuk med florsockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och rör ned även dem.

show hide 1 comment

Sofia - October 3, 2012 - 3:37 pm

Vad sött det ser ut med små formar! Och gott med bär och mandelmjöl!