Soppa med Savoykål & Champinjoner

Ni som följer den här bloggen tror kanske att vi aldrig någonsin äter “riktig” mat här hemma. För det känns som om jag oftast bloggar bakade saker. Men det är faktiskt helt tvärtom. Vi äter massor av mat också. Det är bara det att tiden att styla och fota inte riktigt infinner sig när vi skall sitta ner och äta middag en helt vanlig tisdagskväll. Nej, då får man vara glad om alla kommer till bordet samtidigt utan allt för mycket tjat & gnat, och om inte någon (läs något barn) har börjat gnälla efter en kaka eller en bit choklad innan maten står på bordet. Det ser med andra ord ut som hemma hos de flesta “normala” barnfamiljer!

Men i lördags fanns det tid. Och dessutom hade vi just fått leverans av veckans grönsakslåda från Årstiderna, och då blir jag alltid inspirerad att hitta på något av det härliga som ligger däri. Så jag bestämde mig för att svänga ihop en härlig grönsaksbuljong av lite “gamla” grönsaker från kylen, och sedan toppa den med champinjoner och savoykål från veckans låda. Vi har för tillfället Lantlådan eftersom jag tycker det är kul att få hem lite “ovanligare” och robustare grönsaker. Och allt är ekologiskt för er som inte känner till Årstidernas grönsakslådor.

Och att packa upp den där lådan när den kommer känns nästan litegrann som julafton… Den här gången blev jag till exempel helt till mig av det charmiga i att jorden satt kvar på champinjonerna. Dessutom får man oftast hela grönsaken med blast/stjälkar och allt. Och det är kanske extra härligt för oss stadsbor som inte har möjlighet att handla i gårdsbutiker så ofta (även om jag mer än gärna gör en sådan utflykt när tiden räcker till!).

Och soppan blev jättegod! Savojkål har ju en fantastisk skrovlig textur som känns lite speciell mot tungan. Dessutom är den härligt krispig och knaprig om man inte steker eller kokar den för länge. Och champinjoner är ju alltid lika gott, oavsett vad man gör med dem tycker jag.

En buljong gör man enkelt på alla gamla grönsaker och knölar som man har liggandes. Ett perfekt sätt att använda grönsaker som håller på att bli för gamla – eller som redan är för slappa och gamla för att tjäna som fast föda. Ett tips som jag läste någonstans på nätet (hittar det inte nu) är att frysa in alla grönsaker i en påse allteftersom de blir för gamla. Då slipper man slänga och så kan man ta fram den där påsen när den är tillräckligt full och koka en buljong. Buljongen kan man sedan i sin tur frysa in i burkar eller iskubsfack och ta fram vid behov!

Men nu ska du få receptet på min soppa från i lördags! Hoppas du blir inspirerad att laga något av de grönsaker du har hemma för tillfället!

Soppa med Savoykål & Champinjoner
Det här behövs till cirka 4 portioner:

Buljong
rapsolja
2 morötter
1 liten purjolök
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 lagerblad
8 vitpepparkorn
2 msk fänkålsfrön, mortlade
några kvistar timjan och rosmarin
2 tsk havssalt
1,2 liter vatten

1 dl grädde
saften från 1 citron
svartpeppar och ev. salt

4 savoykålsblad
ett par nävar champinjoner
smör
salt & peppar

1) Skala bort det grövsta och skär eventuellt bort fula delar på grönsakerna. Skär dem sedan i mindre bitar. De kan se ut precis hur som helst – inget finlir! Fräs alla ingredienser i lite rapsolja och häll sedan på vattnet. Koka i 45 minuter – 1 timme. Sila bort grönsakerna.
2) Häll tillbaka den silade buljongen i grytan. Koka upp igen och smaka av med grädde, citronsaft, svartpeppar och eventuellt mer salt.
3) Skölj savoykålen och strimla den fint. Borsta av eventuell jord och annan smuts från champinjonerna och skär av stjälken om den inte är fin. Strimla även champinjonerna. Fräs savoykål och champinjoner i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
4) Lägg upp de frästa grönsakerna i tallrikar, häll buljongen över och toppa med färsk timjan.

show hide 2 comments

Håkan på Recepten.nu - October 18, 2012 - 2:30 pm

Det där med hemleverans av grönt låter helt underbart bra. Det skulle jag vilja testa. Känner precis som du av att tiden som småbarnsförälder kan vara lite knapp ibland och då måste detta vara en bra sak.
Soppa är ju så bra! Jag börjar verkligen få upp ögonen för det. Sedan känns det ju helt rätt så här på hösten, inte sant?
Sedan detta med dina matbilder (har sagt det innan men säger det igen). Du skämmer ju bort oss besökare med all denna ögonfröjd. Riktigt härliga! Tack för inspiration.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 19, 2012 - 9:07 am

Tack för dina fina kommentarer Håkan! Kul att du gillar det du ser ;-)! Hemleverans av grönsaker är helt fantastiskt. Vi provade matkasse några veckor när barnen var riktigt små, men jag gillar inte att bli för “styrd” i matlagandet med en massa olika ingredienser och färdiga recept, så att få hem säsongens grönsaker passar mig perfekt. Dels är de ju som godast när de är i säsong och så är det så roligt att laga mat och hitta på “nya” grejer själv.